Как ни променя победата над вредните навици?

977
Как ни променя победата над вредните навици?

© pixabay.com

Въпросът за дългосрочното практикуване на нови навици е тема, която вълнува мнозина. „Бивши зависими“ и изследвания потвърждават, че активирането на мозъка при вида на вкусна храна при хора, които преяждат, злоупотребяват с алкохола и т.н., се наблюдава винаги.

Т.е. старият навик винаги си остава в мозъка и да бъде елиминиран напълно е невъзможна задача. Поради това сме склонни да се връщаме към познатите – деструктивно поведение и вредни навици.

Как изглежда мозъкът на хората, които успешно удържат адаптацията към новите полезни навици?

Старите навици и техните невронни пътища не са изчезнали, но се е появило нещо ново – по-дебела префронтална кора в зоната, отговаряща за когнитивния контрол. На първо място, това е латерална префронтална система, която включва дорсолатерална и вентролатерална част.

Например, изследвайки успешно отслабнали хора, учените установили при тях по-силно активиране на дорсалната кора, сравнено с обичайните хора. При това активността на орбитофронталната кора, свързана с допаминовото прилещо ядро, при тях е по-ниска.


Орбитофронталната кора формира различни „променящи се“ сценарии и е фокусирана само върху наградата и изкушенията, тласкайки ни не само към преяждане, но и към кражби и т.н.

Активирането на дорсолатералната кора почти напълно потиска генерирането на ответни импулси във вентромедиалната кора. Това означава, че колкото по-силен е когнитивният контрол, толкова по-слабо е влечението.

Този механизъм работи не само в случая с навиците, но и помага да се компенсират вродени склонности. Така 1-2% от хората са психопати – те често са политици и престъпници.

Отличават се с отсъствие на емпатия, егоизъм и склонност да се нарушават законите.

Влиянието на стреса върху хормоните и отслабванетоНапрегнатият начин на живот е една от причините да не можем да свалим килограми.

Учените са установили, че част от психопатите може да преодолеят генетическата си предразположеност и да бъдат социално успешни. Изследване показало, че „социалните“ психопати имат по-висока плътност на сивото вещество във вентролатералната префронтална кора.

Любопитен факт е, че колкото по-силна е психопатията, толкова по-развита е вентролатералната кора за осигуряване на нейната социализация.

Какво означава това?

Всеки един от на може да се промени, използвайки невропластичността на мозъка си. Независимо от нашите гени, нашите изходни данни, ние можем да установим контрол над своя живот, да удебелим префронталната кора. Ако клиническите психопати са способни на това, то тогава защо и ние да не можем!

Как изчезват вредните навици?

Не като чакате! Работете над новите си навици, които ви осигуряват контрол и развиват волята ви. Те са простички: хранене, движение, сън и планиране.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg