Какво да правим и какво не с парите си

4639
Какво да правим и какво не с парите си

© Pixabay

Във време, в което случаите на COVID-19 продължават да се увеличават както в България, така и по света, експертът по лични финанси Сузи Орман казва, че това е един от периодите в живота ни, в които трябва да се изправим срещу страховете си и да стане „воини“, пише Yahoo Finance.

Орман, която освен това е известна телевизионна водеща, автор на редица книги и подкаст, насочен към финансовото образование, е на мнение, че има няколко неща, които трябва да направим и други, които не бива да си позволяваме в днешните несигурни времена.

Ето какво съветва още тя:


Отложете плащанията си, ако това е възможно

По време на пандемията сроковете за плащане на комуналните услуги бяха увеличени, а банките предложиха на клиентите си опцията да замразят погасяването на заемите си, ако до този момент са били редовни платци.

Всеки можеше да избере дали да спре да плаща главница или главница плюс лихви, като това можете да се случи за период до 31 март. Все още не е ясно дали тази възможност ще бъде продължена, тъй като тя изтече на 30 септември 2020 г.

Без паника

Не продавайте акциите си, съветва тя. От Втората световна война до днес сме наблюдавали 12 периода на мечи пазар (бел. ред. това са периоди, в които индексите са губели повече от 20%), като средните загуби са 35%.

Много бързо след това индексите са се възстановявали и са достигали до поредните си рекодни стойности. Ако инвестицията ви е дългосрочна, не се притеснявайте за нея.

Финансов експерт: Никога не купувайте кола на лизинг Ако си търсите нова кола, не се и замисляйте да си купувате автомобил на лизинг, казва Сузи Орман

Проучете възможността за рефинансиране на заема си

Независимо дали имате един или няколко заема, следва да се обърнете към кредитен експерт, с когото да проучите възможността за рефинансиране. Какво означава това – да получите по-изгодни условия - или от вашата, или от друга банка, с което да намалите месечната си вноска.

Във времена на рекодно ниски лихви по банковите кредити, това би ви спестило от 50 до 200 лв. месечно, ако задължението ви е по-голямо. Всичко обаче зависи от лихвата, на която сте теглили кредита си.

Ако можете – инвестирайте повече

При положение че имате повече спестявания, не се колебайте да инвестирате, тъй като евентуалните понижения на световните индекси създават все повече възможности. Това важи особено за случаите, в които сте доста далеч от пенсионна възраст.

Не намалявайте парите си във фонда за спешни случаи

Всеки от нас трябва да има заделени толкова средства, колкото да са му достатъчни да се издържа за период от шест месеца, при положение че остане без работа. Ако все още имате работа – не намалявайте парите си за спешни случаи, освен ако този разход не е от особено голямо значение за вас.

Не прекалявайте с онлайн покупките

Това важи особено за хората, които са постоянно онлайн – отвсякъде дебнат „добри“ оферти, които ни подтикват да харчим пари. Независимо дали става въпрос за дрехи, обувки, храна или други, Орман съветва да престанем да се заблуждаваме, че всичко е наред и че пандемията ще приключи всеки момент.

Запитайте се дали ще сте добре финансово, ако не изкарвате пари в следващите 1-2 години, преди да продължите с безсмислените покупки. Ще можете ли да плащате сметките си?

Избягвайте големите покупки в момента

Покупката на нова кола или смартфон не са най-важното нещо в момента. Ако искате да намалите разходите си – това е страхотна идея, но следва да започнете от най-големите си изходящи потоци на пари. Пестете абсолюто всичко в следващите месеци – от вода и електричество до всичко друго, което ползвате и от което се нуждаете. Тя казва, че би похарчила пари за ремонт на старата си кола, но не и да купува нова. 

Ползвайте кредитната си карта, но го правете разумно

Ако искате да държите разходи си под контрол, то кредитната ви карта е едно от тези неща, които следва да следите изкъсо. Не забравяйте да плащате задълженията си, тъй като лихвите по кредитните карти са доста по-високи от ипотечните и потребителските кредити.

Не очаквайте пазарът на труда да се възстанови бързо

Ако сте с намалена заплата или без работа, въоръжете се с търпение, защото това може да продължи известно време. Ето защо е добре да ползвате следващите седмици, за да придобието ново умение или език, които да добавите в автобиографията си.

И не забравяйте – търсенето на работа също е работа и следва да го правите по 8 часа на ден.

Намерете си допълнителна работа

Страната ни се намира в рецесия, казва Орман. Едни от най-големите компании в САЩ, а и по света, продължават да намаляват броя на своите служители. Тя обаче препоръчва, дори и все още да имаме работа, да сме концентрирани и предпазливи.

Орман казва, че е добре да се огледаме за допълнителен доход и да пестим колкото се може повече.

Експерти: Платете си дълговете незабавноЗаемите трябва да се елиминират, колкото е възможно по-скоро, защото това ви струва пари

НЕ бъркайте исканията с нуждите

Желанията ви нямат нищо общо с нещата, от които имате необходимост.

Аз мога да си позволя да си купя нова кола, но защо да пилея пари за това в момента? Само защото в момента имате пари, не означава, че трябва да ги пилеете. Никога не трябва да пилеете парите си, защото не знаете какво ще се случи с доходите ви в следващите месеци и години.

Това важи в особена степен във времената, в които се очертават нови и нови съкращения на работни места.

Дивидентните акции

При настоящите ниски лихви по депозитите, Орман препоръчва да се обърнем към компаниите, които разпределят дивиденти. Само така можем да си спечелим между 3 и 5% годишно, препоръчва тя.

Изплатете жилищния си кредит

Ако имате подобна възможност, то следва да го направите на момента. Това ще означава, че ще останете без най-голямото си задължение и ако нямате други кредити, то доходът ви (колкото и да е той) ще си остане само за вас и семейството ви.

Тази стратегия обаче няма никакъв смисъл, ако нямате толкова пари за спешни случаи, които биха ви позволили да останете без доходи за период от 6 или 8 месеца. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg