Един инвеститор съветва...

4752
Един инвеститор съветва...

В моменти на върхове за пазарите на инвеститорите им е изключително трудно да инвестират. Повишаването на несигурността за пазара изглежда все по-вероятно, а пред инвеститорите които все още не са се включили в ралито, стои въпросът дали не са закъсняли прекалено много.

Когато става въпрос за инвестиции, обаче не бива да следвате ничии съвети. Добре е да слушате специалистите, но изводите да си ги правите сами, според Джеймс Алтъчър, от Altucher Confidential. Ето някои наблюдения дадени от автора на няколко финансови книги, като например „Портфейл завинаги“, от неговия търговски опит.

Да правя ли дейтрейдинг?


Дейтрейдингът е изключително трудно и сложно начинение, мисълта за който изглежда привлекателна.

Когато бъдещите дейтръдири търгуват „на хартия“ нещата изглеждат динамични, вълнуващи и относително прости и ясни. Всичко обаче се променя когато започнат да търгуват с реални средства.

„Аз лично познавам двама, или може би трима успешни дейтрейдъри. И те работят 24 часа на ден и го правят в продължение на десетилетие и дори повече. Така че освен ако не искате да вложите цялата си енергия и време в това и нямате възможност да загубите много в началото не бива да го правите“, съветва Алтъчър.

Тогава кой прави пари на пазара?

Три типа успяват да правят пари на пазара:

Първият тип са тези, които държат акциите вечно. Мислете за тип инвеститор като Уорън Бъфет, или Бил гейтс.

Вторият тип са тези които държат акциите за „милионна от секундата“, макар че все още не е ясно доколко това е легално.

Третият тип са хората които мамят.

Как могат да се направят пари от пазара?

За обикновените хора които не искат да мамят опцията е само една – изберете си акции и ги дръжте вечно.

По отношение как да изберете акции можете да се спрете на един от съветите на Уорън Бъфет „Ако смятате че една компания ще съществува след 20 години, сега вероятно е добър момент да си купите нейни акции“.

Към това Алтъчър добавя още няколко критерия:

В определени моменти миниджмънтът на компанията трябва да е показал, че може да му се има доверие и показал добри реакции в моменти на криза.

Акциите на компанията са се сринали поради някаква причина.

Името на компанията е силна потребителска марка.

Демографските фактори са на ваша страна.

В случаят с Coca Cola например, Бъфет е знаел, че в един момент всички по света ще пият кола. Бъфет също така е започнал да купува компании за производство на мебели точно преди жилищният бум в САЩ. Той е осъзнал, че с нарастването на населението в САЩ хората ще имат нужда от мебели.

Добре ли е да се инвестира всичко в акции?

Това не е добра идея, смята Алтъчър. Вие нямате достатъчно информация за една комапния и няма да получите възможност за сделка подобно на Бъфет. Така, че трябва да внимавате с експозициите си към отделни компании, съветва още специалистът.

„Не повече от 3% от портфейлът ви трябва да е в една позиция, както и не повече от 30% в акции“, смята Алтъчър, цитиран от Business Insider.

Какво ако има балон на пазара?

Балоните не означават нищо. Тях ги е имало и винаги ще ги има. Инвеститорите задържали позициите си след „интернет балона“ в края на 90-те и финансовия балон преди пет години, най-вероятно в момента са с положителна доходност. Така, че игнорирайте циклите, и балоните и пазарните колебания, съветва анализатора.

„Никога не четете новините. Новините нямат представа за финансовия свяят и това което го задвижва. Да търгувате на база новините в медиите е като да си извадите очите, защото вярвате на сляп човек да ви закара до работа“, коментира Алтъчър.

Добри ли са металите, като хеджиращо средство?

Те имат нулева корелация с инфлацията. Най-добрата застраховка срещу инфлацията са инвестициите в щатски акции, предвид на това, че около 60% от приходите на компаниите от S&P 500 идват от чуждестранните им пазари.

Да инвестирам ли в имот?

Инвестицията в имот има няколко признака за ужасна такава. На първо място тя изисква допълнителни такси,  както и плащането на вечни данъци. На следващо тя става прекомерно голяма в портфейлът на инвеститора и на последно води след себе си голяма порция дълг.

Инвеститорите трябва да имат в предвид, че инвестициите в имоти са донесли възвращаемост за щатските инвеститори от едва 0.2% за последните 100 години.

Трябва ли да държа кеш?

След като само 30% от средствата е добре да са в акции въпросът за инвеститорите е какво да правят с останалите 70%.

Съветът „Кешът е цар“ не е случаен. Добре е винаги да имате свободни средства за нови инвестиционни алтернативи. Практиката сочи, че инвеститорите са много по-спокойни когато са инвестирали по-малка част от капитала си, а не целия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg