Грешки при теглене на ипотечен кредит

4590
Грешки при теглене на ипотечен кредит

Все повече хора започват да обмислят покупка на недвижим имот, предвид понижението на лихвите по кредитите и на цените на имотите последните две години. Преди да подходите към ипотечния кредитм, ето някои често срещани грешки от потенциалните кредитоискатели, които да избягвате.

1. Теглите друг кредит

Дали ще си купите автомобил на лизинг или друга относително скъпа стока на изплащане, или ще си направите кредитна карта, по този начин можете да си направите меча услуга, ако възнамерявате да теглите ипотечен кредит.


Банката разглежда вашия разполагаем доход, като взема под сериозно внимание наличните ви задължения. Колкото по-големи и краткосрочни са те, толкова повече се намалява месечния ви разпологаем доход и можете да бъдете отхвърлен.

Добре е дори преди да прибегнете до искане на ипотечен кредит да приключите краткосрочните си задължения, за да увеличите шанса си да ви го отпуснат.

2. Често сменяте работата си

Банките искат да са сигурни в дохода ви и поради тази причина често изискват история от няколко месеца. Тези срокове могат да варират различно при различните банки, но е добре да сте сигурни, че имате поне 6 месеца назад на дохода си, който да докажете. В тази насока е добре да не сменяте работата си преди да изтеглите ипотечен кредит.

3. Не смятате всички такси и комисиони

Отпускането на ипотечен кредит е съпътствано със значителен по обем такси и комисиони, както и застраховки, които формират годишния процент на разходите. Някои хора гледат само нивото на лихвите и не преценяват правилно реалната цена на кредита, което често води до невъзможност да го покриват.

4. Не представяте всички налични доходи

Възможно е да имате допълнителни доходи и активи под формата на доходи от наем, дивиденти или друга дейност. Ако разполагате с акции, пробвайте да ги представите на банката, за гаранция. Колкото повече източници на доход докажете, толкова по-големи са шансовете да ви бъде отпуснат кредита.

5. Не кандидатствате за предварително одобрение

По-добре е вместо да си мислите, че ще получите кредит и да си търсите подходящ имот, първо да мините през банката за предварително одобрение, за да не се окажете в неприятната ситуация, когато намерите жилището на мечтите си, да осъзнаете, че няма да ви отпуснат кредит.

6. Не проверявате офертите на пазара

Това че сте получили предварително одобрение от дадена банка, не ви обвързва да теглите кредита от нея. Проучете всички оферти на пазара, защото става въпрос за това, че ще сте обвързан да плащате твърде дълго време и трябва да сте сигурни, че сте намерили най-изгодната за вас оферта.

7. Избягвайте екзотични предложения

Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то помислете пак. Конкуренцията на пазара не позволява една банка да предложи лихви и условия в пъти по-изгодни от останалите. Възможно е ,ако вноската е твърде ниска, да плащате основно лихви и да не намалявате главницата си. Проучете хубаво всичко и не забравяйте, че това което трябва да имате предвид, е годишният процент на разходите, а не обявеното ниво на лихвите от дадена финансова институция.

8. По възможност се опитайте да фиксирате лихвата си

Макар че кредити с фиксирана лихва за целия период не са много типични за страната ни, напоследък започват да се появяват подобни продукти. Предимството им е, че можете да планирате много точно своите разходи за целия период от кредита и да не се притеснявате от повишение на вноската си в моменти на вдигане на лихвите.

Разбира се съществува и риск да я сключите на неизгодно за вас ниво. Предвид рекордно ниските нива на лихвите в световен мащаб и тенденцията за тяхното постепенно повишение в условията на инфлация, в момента като че ли не съществува подобна голяма заплаха.

9. Четете малките букви в договора

Бъдете сигурни, че сте прочели и разбрали всичко което пише в договора, защото веднъж подпишете ли го връщане на назад няма. После много трудно ще се мотивирате, че определени плащания или условия по него са справедливи. И не забравяйте, че договорът е изготвен от юристи на банката, така че със сигурност защитава техните интереси.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg