Какви са възможностите пред инвеститорите?

1807
Какви са възможностите пред инвеститорите?

С напредването на технологиите се увеличава и изборът пред инвеститорите за това какво да търгуват, както и за достъпа им до различни пазари и инструменти. Дори и разглеждани поотделно, различните пазари на различни класове активи си крадат клиенти (инвеститори).

Днес вече не е нужно инвеститорите да купуват физически злато, ако искат да се възползват от промяната в цената на метала, като е достатъчно просто да купят акции от фонд, базиран върху цената на актива.

Ето и какви са възможностите за търговия пред съвременния инвеститор, според изданието Investopedia.com:

В зависимост от образованието си и опита, треъдърът има достъп до абсолютно всякакви инструменти в рамките на няколко клика с мишка. В същото време, преводът и теглене на пари, никога не е бил по-лесен и сигурен, като различни търговски платформи (включително, предлагани и в рамките на родната му страна) предоставят достъп до необятните финансови пазари.

Фондовият пазар

Това е един от най-старите пазари, на които инвеститорите могат да купуват и продават на късо акции на компании от съответната страна.

Посредством акции на базирани върху различни активи фондове, този пазар осигурява добър достъп на инвеститорите до почти всякакъв род инструменти и компании.

Валутният пазар

Това е най-големият и ликвиден пазар в света. Валутният пазар привлича основно с възможностите, които се предоставят за ливъридж търговия, или възможност, посредством заемане на средства да се открият позиции в пъти (сто, двеста, или дори повече), по-големи от разполагаемия им капитал.

Опционни пазари

На тези пазари по-рисково ориентираните инвеститори биха могли да намерят инструменти, даващи им възможност да извършват, както спекулативни, така и хеджиращи сделки. Опциите по своята същност са правото да се купува, или продава определен актив на фиксирана в момента цена в бъдещ момент.

Договор за разлика (CFD)

Това е хибриден инструмент, съчетаващ акции, форекс инструменти и опции. Този пазар дава възможност на инвеститорите да инвестират в инструменти базирани на определен актив, без реално да го купуват.

Стокови пазари

Инвеститорите имат на разположение всякакъв род стоки, или по-скоро фючърси на такива. Въпреки това, че за да се оперира на тези пазари да се изисква малко по-голяма гаранционна сума, те са добра форма за инвеститори, търсещи различен клас активи, от пшеница до портокалов сок.

В условията на подобен голям избор започва да става все по-трудно да се вземе решение.

Това до голяма степен зависи от познанията и капитала с който разполагат инвеститорите, както и рисковите, които са склонни да поемат и целите, които са си поставили.

Като цяло в последните 10 години се наблюдава тенденция на непрекъснато повишение на търгуващите на форекс пазара инвеститори.

Това се предопределя от добрите условия, които тези пазари предоставят, сред които непрекъснатост на търговията, огромна ликвидност и възможности за ползване на значителен по размер заемен капитал.

Този пазар дава достъп и на инвеститори с изключително малък размер на инвестициите, което го прави и силно привлекателен за спекулативно настроените.

Силен интерес регистрират и фондовете, базирани на изменението в цената на определен актив (ETF), поради подобни причини.

Инвестициите в суровини традиционно са привлекателни за относително по-големите инвеститори с интерес в дългосрочната търговия или за такива, чийто бизнес зависи от цената на дадена суровина.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg