Верни на традицията в края на всяка година да даваме насоки на инвеститорите посредством очакванията на водещи анализатори у нас, Profit.bg се допита до трима специалисти с въпроса "Какво очаквате да се случи при EUR/USD през следващата година?". Ето и какво очакват анализаторите:

Георги Иванов - дилър международни финансови пазари, ИП БенчМарк Финанс АД

В края на всяка една година, когато анализираме случилото се на финансовите пазари и причините за едно или друго движение, се опитваме да прогнозираме какво можем да очакваме през идните 12 месеца. Въпреки че точното предсказване на тренда в рамките на една година е особено трудно, в следващите параграфи ще дам своето мнение за представянето ЕURUSD през 2011 година.

2010 г. беше една от най-динамичните в историята на основната валутна двойка евро/долар, след като в рамките на няколко месеца, кросът отбеляза 4-годишно дъно, а след това възстанови голяма част от загубите си и се върна до нивата от началото на периода.

Все още сравнително високата несигурност сред пазарните участници прави поддържането на едно по-дългосрочно движение трудно, което беше в основата на разнопосочната търговия, наблюдавана през отминаващия период. Освен това изглежда, че за трейдърите е трудно да оценят последствията от наливането на допълнителни средства в САЩ и дълговите проблеми в някои страни от Еврозоната и именно тези противоречия стоят зад рязката смяна на трендовете, особено през последните месеци.

Казвайки това, смятам, че 2011 година също ще донесе висока волатилност при евро/долар, породена най-вече от спекулациите за нови финансови стимули от страна на Федералния резерв и проблемите с бюджетните дефицити на част от държавите, приели еврото за своя официална валута.

Ако анализираме по-дългосрочната картина при основната валутна двойка (от началото на десетилетието досега), моите прогнози са за продължаване на започналата след 1.4281 низходяща вълна отново до дъната в подножието на 1.20 като не изключвам и възможността за спад с още няколко цента. След това обаче, смятам, че еврото ще възстанови загубите си и дори има потенциал да преодолее рекордния си връх при 1.6038 от лятото на 2008 година.

Мартин Първанов - дилър финансови пазари, ИП Булброкърс

Предвид фискалната и монетарната политика на САЩ , през следващата година доларът би трябвало да остане сравнително евтина валута. След като през 2008 г. FOMC свали основния лихвен процент в граници от нула до 0.25% то през тази година Федералният резерв наля 900 млрд. долара чрез изкупуване на ДЦК, като допълнителна мярка за стимулиране на икономическото възстановяване.

Това, разбира се, поражда страхове от по-голяма инфлация в бъдеще, като според някои анализатори може да се стигне и до хиперинфлация.

Докато глобалният растеж е висок и инвеститорите са уверени във възхода на цените, търсенето на кредитиране ще остане значително. Голяма част от заемите за инвестиране са в долари, след като Федералният резерв дава ясни сигнали, че скоро основният лихвен процент няма да бъде повишаван.

Колкото повече активи се закупуват със заемни средства, толкова повече предлагането на долари ще се увеличава, което респективно ще доведе до поевтиняване на зелените пари.

Респективно моментът, в който цените на активите започнат да падат, търсенето на долари рязко ще се покачи, понеже пазарните участници ще се опитат бързо да се отърват от висящите дългове.

През следващата година това е много вероятно да се случи. По принцип икономическият растеж, покачващите се дългосрочни лихвени проценти и поскъпването на акциите вървят ръка за ръка по време на възстановяване.

Тази закономерност обаче може да бъде нарушена. Допълнителното наливане на средства в икономиката засилва инфлационните страхове, което от своя страна ще доведе до бързо и постоянно покачване на дългосрочните реални лихвени проценти, а нито икономическото възстановяване, нито пазарът на имоти са достатъчно здрави, за да успеят да превъзмогнат високи лихвени нива.

Междувременно, картината в Европа също не е розова, като основният проблем тук са страните, които страдат от прекалено големи бюджетни дефицит, големи загуби в банковия сектор и слаба конкурентоспособност.

Комбинацията от тези фактори може да доведе икономиките на още страни от еврозоната до ръба, след като те нямат пълен контрол върху основната им валутата. За да се избегне разпад на съюза, слабите страни ще трябва да бъдат подпомогнати, което ни дава правото да смятаме, че ЕЦБ допълнително ще поотпусне юздите на монетарна политика. Като резултат, проблемите в региона най-вероятно ще продължат и през следващата година, което ще има негативно влияние върху еврото.

С оглед на очаквания натиск върху фондовите пазари, през следващата година курса на EUR/USD е силно вероятно да достигне нива от 1.10-1.15, като преждевременно е възможна корекция в обратна посока до 1.37-1.38.

Димо Димов - валутен анализатор, ИП Карол

През изминалата година при EUR/USD липсваше ясно изразен тренд и независимо от резките движения и в двете посоки, движението по-скоро беше консолидация в широките граници 1.4580 - 1.1880.

Така както стои цената към този момент, вероятно ще затворим годината по средата на този гигантски рейндж без яснота в каква посока ще поемат котировките през следващата година.

Като цяло за следващата година очаквам подобна ситуация на текущата - резки движения и в двете посоки без ясно изразен тренд.

На този етап не очаквам поевтиняване под 1.1880. Възможен е опит за преодоляване на това дъно и котировки близки до него, но след това очаквам възстановяване на еврото обратно към 1.4500.

Тези движения са част от една гигантска многогодишна консолидация с горна граница историческият връх при EUR/USD от 2008 година 1.6038 и долна граница дъното от тази година 1.1880.

Консолидациите са изключително трудни за оттъргуване, което предполага доста трудности за заемане на по-дългосрочни позиции.

Единствената възможност за заемане на дългосрочна позиция с приемливо ниво на риск бихме имали при евентуален опит за преодоляване на дъното 1.1880. Тогава лично аз бих пробвал да заема дълга позиция със стоп под това дъно. Във всички останали случаи бих избягвал заемането на стратегически позиции и бих се концентрирал единствено във краткосрочни спекулации.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява прогноза и съвет от страна на специалистите за заемане на позиции и търгуване на валутните пазари. Последното е изключително рисково и може да донесе сериозни загуби за инвеститорите.