Какво различава богатите от нас, когато управляват парите си?

4385
Какво различава богатите от нас, когато управляват парите си?

На всички е ясно, че богатите и успелите се различават от всички останали в начина си на мислене и дневните си навици.

Това, по което те наистина се отличават от нас обаче, е начинът, по който управляват своите средства. Ето какво правят по-различно успелите, в което можем да ги последваме:

Не са импулсивни


Колко често сте вземали импулсивни решения за покупка в мола или в магазина за хранителни стоки? Най-вероятно много.

А знаете ли, че този начин на мислене може да е най-голямата ви спирачка по пътя към финансовото благосъстояние?

Живеят под възможностите си

Това е една обща черта на някои от най-успелите хора по света. Част от тях живеят доста скромно.

Например Уорън Бъфет живее в същата къща, която си е купил през 1958 година, като казва, че тя му върши идеална работа.

Знаят разликата между нужда и желание

Богатите са наясно с разликата между това, което искат и това, от което се нуждаят. Разбира се, в определен етап от живота си те често си позволяват да се поглезят, като например да си купят яхта.

Те никога не си позволяват това обаче, докато са във фаза на развитие на своите бизнес идеи.

Фокусират се в дългосрочен план

Дългосрочните цели са тези, чието постигане отнема между една и пет години. Те са отличен мотиватор и помагат на хората да погледнат отвъд ситуацията и желанията си в настоящия момент.

Те ще ви предпазят от разходи за неща, които не са ви нужни, както и ще ви помогнат да концентрирате усилията и средствата си към постигне на дългосрочна финансова независимост.

Имат няколко източника на доход

Богатите не се оставят на стечението на обстоятелствата. Те винаги се подсигуряват по няколко направления и имат обикновено няколко източника на доходи.

Автоматизират спестяването си

Успелите спестяват и имат заделени средства за „черни дни“. За да не ги затормозява и натоварва този процес, те често го автоматизират. Казано по друг начин, определена сума пари влиза автоматично в спестовните им сметки всеки месец.

Следват бюджети

Следвайки предварително зададени разходи, те проследяват за какво и къде разходват средствата си. Истински успешните хора винаги следят разходите си.

Инвестират само в неща, които разбират

Този съвет се дава от експерти като Питър Линч и Уорън Бъфет. Определено трябва да се вслушате в него, за да не рискувате да загубите спестяванията си.

Готови са да правят жертви

Ясно е, че по пътя към богатството ще трябва да правите жертви. Хората, натрупали благосъстояние, са склонни да ги правят. А вие готови ли сте?

Това може да включва да живеете в по-малък апартамент, да карате стара кола или да жертвате част от времето си със семейството…

Избягват дълговете

Богатите не си позволяват да задлъжнеят. Те знаят, че цената на този дълг може да е твърде висока и може да трябва да се откажат от развитие на бизнес идеите и мечтите си.

Обръщат се за финансови съвети и консултации към експерти

Ясно е, че не можете да разбирате от всичко. Не се и опитвайте. Правете като богатите, те поверяват финансите си на специалистите. Готови са също така да поискат помощ от финансови консултанти, когато е необходимо.

Както Уорън Бъфет съветва, една от най-добрите инвестиции, които можете да направите, ако разполагате с малко средства, е в самите вас и в повишаване на квалификацията ви.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg