Пикът на кризата е близо, ако не е преминат

2017
Пикът на кризата е близо, ако не е преминат

Много се говори за кризата и това дали тя е приключила или предстои втора вълна. И докато малко от съвременните икономисти изобщо съумяха да видят кризата, преди тя да връхлети с пълна сила, ще се обърнем отново към този, който я видя и прогнозира много отдавна със своите икономически цикли - Кондратиев.

Николай Кондратиев е руски икономист, роден през 1892 година, създал теорията за дългосрочни икономически цикли.

Кондратиев открива съществуването на приблизително 50-60 годишни цикли, определяни от значителни технологични промени, социални катаклизми и периодично обновяване на основните капиталови стоки.

Публикува теорията си в книгата "Главните икономически цикли" през 1925 година.

Кондратиев е обвинен за членство в нелегална работническа партия и след дълъг престой в съветските затвори, през 1938-а е разстрелян.

И докато доказателството за действието на тези цикли е в историята, това, което ни интересува, е какво ще се случва оттук нататък.

Въз основа на циклите, чиято продължителност е различна и до голяма степен зависи от степента на развитие на обществото, разликата между последната връхна точка на цикъл през 1950 година и следващата такава от 2000-та година, когато се спука интернет балона е 50 години.

Ако имаме в предвид, че пикът на кризата от четвъртия цикъл на Кондратиев е в началото на 80-те години, то пикът на следващата криза се очакваше да бъде между 2010 и 2015-та година. Или казано по друг начин, ако той не е преминат, то можем да го очакваме съвсем скоро в близките години.


 

Разбира се тези години са ориентировъчни и е възможно разстоянието между пик и връх да не е задължително 50 години, особено като се има в предвид, че живеем в информационно общество.

Тоест напълно е възможно най-лошото вече да е отминало и пикът на кризата да е в историята.

Добрата новина за инвеститорите е, че след преминаването на пика, (ако той вече не е станал реалност), следват години на възстановяване и ръст, който да доведе до нов пик през 2040-та-2050-та година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Achraf
# 0
05:03 | 27 March 2012
I could read a book about this without finding such real-world apropaches!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg