Труден септември пред щатските инвеститори

1048
Труден септември пред щатските инвеститори

Щатските акции са с 25% под дългосрочните си стойности, коментира Род Смит, главен стратег в Riverfront Investment Group, пред изданието Yahoo! Finance.

Дори и позитивно настроен специалист като него обаче, признава, че пазарът може да бъде изправен пред тежки времена на фона на новите реалности и опасностите от забавяне на щатската и световната икономика.

За дългосрочно-ориентираните инвеститори обаче, според Смит има добри възможности на пазара, като трябва да се наблегне на определението „дългосрочни".


Според Смит, Европа се насочва към рецесия, докато САЩ - към период на изключително слаб ръст.

Той обаче припомня, че в случай че печалбите на щатските компании отговорят на очакванията на анализаторите и широкият S&P500 регистрира 100 долара печалба на индекс, то при нива от 1 100-1 150 той е евтин.

Проблемът, който може да се появи обаче е, че тези очаквания може да са прекомерно оптимистични и да не бъдат достигнати, особено при едно по-сериозно забавяне на икономиката.

„Всичко зависи от печалбите на компаниите", коментира Смит. Възможно е да има няколко отчетни сезона, когато резултатите да разочароват инвеститорите.

Ще има момент обаче, когато очакванията за по-слаби резултати ще бъдат заложени в нивата на акциите и индексите и това ще бъде пречупната точка, откъдето пазарът отново ще поеме нагоре. Според Смит обаче, тази точка все още не е достигната.

Инвестицията в много добри компании би могла да носи дивидент, значително по-голям от този по щатските държавни облигации, коментира пазарния специалист.

На фона на оставащия около месец до началото на отчетния сезон за третото тримесечие, Смит очаква ревизирането на прогнозите в низходяща посока от водещите компании да започне с пълна сила.

Към това може да се прибави и традиционно слабия в исторически план септември, което да направи живота на инвеститорите още по-труден.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg