Злато или петрол?

1838
Злато или петрол?

Финансовите иновации дадоха достъп на инвеститорите до търговия с активи, за които преди 10 години можеха само да мечтаят.

Въз основа на базирани върху цената на даден актив фондове, дори и малките инвеститори могат да се облагодетелстват от промяната в цената на активи, за които преди това им бяха нужни значителни средства, пише Investopedia.com.

Тук се включват златото и петролът- изключително популярни сред инвеститорите.

Цената и на двата актива се представя изключително добре през последните десет години. Златото поскъпна от около 300 долара за унция до нива от близо 1 430 долара към днешна дата, или повишение от близо 4.8 пъти.

Петролът поскъпна от нива малко над 20 долара за барел през 2001 година до нива от около 108 долара днес, или ръст от 5.4 пъти.

Традиционно златото се използва за защита от инфлацията или срещу политически и финансови кризи. Друго основание за инвестиции в злато са очакванията за обезценка на определена валута.

Някои инвеститори смятат, че съществуват фундаментални причини, обосноваващи поскъпването на цената на благородния метал- търсенето и предлагането на суровината. С други думи ръстът на предлагането на метала е относително ограничен и често изостава от търсенето, стимулирано от развиващи се страни.

Бижутерската индустрия е един от най-големите купувачи на злато, а търсенето на бижута бележи непрекъснат ръст през последните години, особено в Индия и Китай.

Друга причина за поскъпването на златото е широкия отзвук на повишението на цената му в медиите, което привлича и инициира допълнително търсене от страна на нови инвеститори.

Лесният достъп до експозиция в метала, посредством ETF-фондове, базирани на цената му, е от съществено значение за поскъпването през последните години. Тези фондове се явяват един от основните купувачи на суровината и сериозни играчи при определяне на цената му на стоковите пазари.

Инвеститорите в петрол пък най-често оправдават решението си с очакванията за повишено търсене в следствие на растящите енергийни нужди на развиващите се страни като Китай и Индия, чиито икономика са в основата на глобалния ръст.

На фона на ограничените възможности за повишение на предлагането и в условията на картела ОПЕК, контролиращ над 40% от световното предлагане, за цената на петрола е лесно да се повишава при данни за растящо потребление.

Инвеститорите имат възможности да печелят от измененията в цените на златото и петрола, както в посока нагоре, така и надолу, което прави двата актива изключително популярни.

Най-големият ETF-фонд, базиран върху цената на златото, е SPDR Gold Trust Exchange Traded Fund (GLD). Той е разполагал с около 1 217.3 метрични тона злато към 10 март .

Фонд, следящ представянето на цената на петрола, е United States Oil Fund, LP (USO). Той следи цената на тексаския петрол.

Търгуващите с двете суровини трябва да са наясно с рисковете, свързани от изменението в цените, които често са доста волатилни, особено на петрола.

Цената на петрола ускори ръст през 2008 година, достигайки пик над 140 долара за барел, като в последствие само за пет месеца регистрира понижение от цели 75%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg