Пет начина за харчене на пари, които ни правят по-щастливи

3514
Пет начина за харчене на пари, които ни правят по-щастливи

© Pixabay.com

Не е особено изненадващо, че много хора по света са готови да започнат да харчат с отслабването на пандемията от COVID-19.

След ограничителните мерки в продължение на последната година хората развързват кесиите за всичко - от посещение на ресторанти до пазаруване на най-различни стоки и почивки.

Харченето на пари обаче носи ли ви радост?


„Зависи“, според Елизбет Дън, старши научен директор в компанията за финансови технологии Happy Money и автор.

Дън извършва проучвания, свързани с разходите и щастието. Всеки човек има различни нужди, така че нейният съвет е първо да установите кои покупки ви правят щастливи и кои не. Периодът също така е подходящ да погледнете назад към нещата, без които сте установили, че можете да живеете по време на пандемията.

“Голяма част от нашите разходи са по навик,” казва пред CNBC Дън, която също така е преподавател във Факултета по психология в Университета на Британска Колумбия.

“Тичам до магазина и си купувам кафе, защото това съм правила и вчера,” добавя тя. “Можем да спрем за момент и да се замислим дали това всъщност ни прави щастливи?”

Тя също е предпазлива и по отношение на шопинг терапията, или идеята, че харченето на пари за нещо материално ще ни накара да се почувстваме по-добре.

Това може да ви ободри в краткосрочен план, но да не продължи дълго, обяснява Дън.

“Купуването на много материални неща просто не носи огромни ползи по отношение на дълготрайното щастие в сравнение с някои други покупки, които бихме могли да направим,” казва тя.

Ако разполагате с пари и търсите начин да изпитвате забавление, когато правите покупки, ето пет начина.

Купувайте си преживявания

Проучвания показват, че хората получават повече щастие, когато си купуват преживявания, отколкото когато пазаруват материални неща, казва Дън.

"Преживяванията са по-тясно свързани с нашето себеусещане”, обяснява тя.

“Хората смятат, че покупките, които им носят преживявания, допринасят с повече към историята на живота им и са по-уникални за тях.”

Те също така е по-малко вероятно да изпитат съжалението на купувача, защото преживяванията са относително трудни за сравняване, за разлика от материалните неща.

Освен това преживяванията сближават хората.

Трикове за щастие, които отнемат по-малко от 5 минутиПрости правила за по-щастлив ден

Превърнете пазаруването в подарък

Ние свикваме с нещата, с които разполагаме постоянно, но определено преживяване ни носи повече радост.

В едно от проучванията на Дън участниците получават шоколад. Тези, които преди това не били хапвали от седмица, му се наслаждават повече в сравнение с тези, които са имали достъп до него всеки ден, казва тя.

Установете кои са нещата, които първоначално са ви носили удоволствие, но сега считате за даденост

“Ако си направите почивка от тях, това може едновременно да намали разходите ни и потенциално да увеличи нашето щастие,” казва Дън.

Тъй като пандемията преустанови голяма част от покупките, които правим по навик, сега е добра възможност да ги възстановяване една по една, казва Дън.

Купувайте си време

Една недостатъчно използвана стратегия за увеличаване на щастието е харченето на пари с цел осигуряването на повече време в ежедневието.

“Хората, които използват парите си, за да се освободят от нещата, които не обичат да правят, са по-щастливи от тези, които не го правят,” казва Дън.

Това може да означава наемането на човек, който да почиства дома или помощник на семейството.

Плащайте сега, потребявайте по-късно

Ако плащате предварително за преживяване, които ще настъпи в бъдеще, извличате ползи от един приятен период на очакване, казва Дън.

“Когато инвестираме в бъдещото си аз и плащаме предварително за неща, на които ще се насладим на по-късен етап, това е най-малкото ‘корелационно’ свързано и с по-добри финансови резултати.”

Инвестирайте в другите

Когато Дън провеждала експерименти за това колко щастливи се чувстват хора, получаващи пари, тя установява, че тези, които дават парите, също се чувстват добре.

“Това, което е открихме е, че хората всъщност получават повече щастие от парите, които са дали, за да облагодетелстват други, отколкото от парите, които са използвали, за да облагодетелстват себе си,” казва тя.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg