Стабилен в нестабилен свят: Три черти, характерни за устойчивия лидер

561
Стабилен в нестабилен свят: Три черти, характерни за устойчивия лидер

© Unsplash

Глобалните сътресения надали скоро ще се успокоят, а това означава, че устойчивостта може би е едно от най-важните качества, които една компания може да притежава.

А устойчивостта на една компания е пряко свързана с устойчивостта на нейните ръководители. Или с други думи: ако една организация има ръководен екип, който не цени устойчивостта или не дава приоритет на целенасоченото изграждане на устойчивост в бизнеса, тя много трудно може да я постигне, пише Fаst Company и цитира проучване сред 2400 ръководители, което стига до извода, че тези от тях с висока устойчивост имат някои интересни общи черти, независимо от географското положение, индустрията или размера на компанията.

Някои от тези черти са по-фиксирани - например лидерите с по-висока устойчивост обикновено работят в по-големи компании, но други в голяма степен са под пряк контрол на самия човек.


Изданието извежда трите най-често срещани черти в устойчивите лидери.

Развиване на разбиране за възвръщаемостта на инвестициите в устойчивост

По-стабилните лидери признават, че устойчивостта е нещо, което изисква стратегически инвестиции и отдаденост. Така че те са тези, които инвестират в технологии, процеси и хора, за да гарантират, че техните организации могат да се справят с всяка изненадваща промяна. Бизнес лидерите, които инвестират в устойчивост, се чувстват по-подготвени да се справят с прекъсвания на работата, отколкото тези, които не го правят (57% срещу 42%).

3 съвета за щастие и успех от човека, вярващ на физиката, а не на чувстватаНе е лесно да се възхищаваме на човека Мъск, но склонността му да мисли извън рамките и способността му да постига високи цели може би компенсират работната му етика


Въз основа на цитираното проучване става ясно, че инвестирането в устойчивост не е универсална дейност. Тя може да означава много различни неща за различните компании. Може да е разработване на начини за повишаване на производителността, повишаване на сигурността на данните или подобряване на откриването и реагирането при измами.

За други устойчивостта означава изграждане на резерви в случай, че част от бизнеса излезе от строя, или диверсифициране на веригата за доставки в случай на бъдещи смущения.

Не на последно място, изграждането на устойчивост в една организация може да означава и преминаване към облака, който осигурява по-голяма гъвкавост и мащабируемост в даден момент.

Според данните лидерите с по-висока устойчивост са по-склонни да прилагат планиране на сценарии, за да очертаят най-лошите възможности и да разработят предпазни мерки за тяхното смекчаване.

Но каквото и да означава концепцията за устойчивост за една компания и нейните ръководители, най-важното е те да са наясно със стойността, която тя предоставя както на организацията, така и на служителите.

„Инвестирането в устойчивост може да бъде важен начин да покажете на служителите си, че сте ангажирани с благосъстоянието на компанията. Това допринася за чувството за сигурност в организацията. Изборът да инвестирате в устойчивост може да допринесе за повишаване на морала и доверието в компанията“, се посочва в изследването.

Ангажимент с данни, анализи и етични решения за цялата компания

От тениса до бизнеса: Защо спортистките стават добри мениджъри Скорошно проучване на Ernst & Young сочи, че 94% от жените на високи управленски позиции са били атлети


Данните и анализите играят основна роля в подпомагането на организациите да се адаптират към неочакваното. Изпълнителните директори с висока устойчивост знаят това и бързо се обръщат към данните в условията на смущения. Затова и много устойчивите предприятия са повече от четири пъти по-склонни да внедряват инструменти за данни, отколкото техните по-малко устойчиви колеги (съответно 93% срещу 22%). Сред технологичните инструменти, използвани от устойчивите ръководители, са данни и анализи, изчисления в облак, Интернет на нещата, визуализацията на данни и разширената реалност.

В същото време, предвид бързото разрастване на чатботовете с изкуствен интелект като ChatGPT и Bard, високоустойчивите ръководители са по-склонни да инвестират в осигуряването на етични практики около този тип технологии. Те често предприемат ежеседмични инициативи по теми като отговорно използване на данни, надежден AI, съществуващи и предстоящи регулации за данните и AI.

По същество те признават, че се намираме във време, в което трябва да решим да се ангажираме, а не да чакаме отстрани, докато обсъждаме дали си струва да изпробваме нещо ново по контролиран начин, за да видим дали то може да подобри способността ни да се справим с предизвикателствата на утрешния ден.

Като цяло, ръководителите с по-висока устойчивост признават силата, която данните и анализите могат да донесат на организацията, тъй като могат да помогнат на една компания да бъде готова за всякакви предстоящи промени.

Уроци от Фарел Уилямс: Как се създава нова ера на лидерство в Louis VuittonРаботата на изпълнителния директор вече не е да управлява организацията на най-високо ниво и да работи най-ефективно. Днес това е само базово ниво.


Устойчивостта като отборен спорт

Изграждането на устойчивост е отборен спорт в една организация, а също така и такъв, при който правилата се пишат, докато се играе. Затова е нормално един специалист, а дори и цели организации да не разполагат с всички отговори, които са им нужни.

Повечето бизнес лидери (88%), които участват в анкетата, се чувстват уверени в повишаването на устойчивостта на техните компании в бъдеще. Но ръководителите, които се намират по-високо в скалата на устойчивостта, също така признават, че може да се нуждаят от помощ за стимулиране на усилията за устойчивост на техните компании. 81% от тях заявяват, че компанията им се нуждае от насоки за създаване и прилагане на ефективна стратегия. Това мнение е по-силно сред ръководителите, които смятат, че компанията им е "много устойчива" (84%), което предполага, че тези, които приемат устойчивостта най-сериозно, са и най-отворени за външна помощ.

В крайна сметка устойчивите ръководители признават необходимостта от приоритизиране на тази тема като начин да защитят организацията си от сътресения и да гарантират по-бързото ѝ възстановяване в променящите се условия и кризи.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg