Как 10 предприемачи променят живота ни чрез технологиите

12989
Как 10 предприемачи променят живота ни чрез технологиите

© Pixabay.com

Няма съмнение, че технологиите промениха живота ни, особено в последните десетина години. Но извън Facebook и Snapchat, други постижения, като изкуствения интелект и големите масиви от данни, дадоха на новото поколение силни инструменти да променят традиционните индустрии и важните области от живота ни.

Forbes публикува списък с десет от предприемачите под 30-годишна възраст от Азия, които внасят новите технологии в здравеопазването, образованието, финансовите услуги и други области с надеждата да направят живота ни по-добър.

Прусотман Сина Раджа, 29 г., Сингапур – съосновател и генерален директор на Privi Medical


Сина Раджа създаде Privi Medical - медицинска технологична компания, която разработва домашни лечения, помагащи на пациентите да се справят с дребни проблеми, без да им се налага да ходят на лекар. Един от основните продукти на компанията е медикамент срещу лека форма на хемероиди, който може да бъде използван у дома.

Privi Medical работи и по други медикаменти и Раджа смята, че решенията й „ще спасят милиони животи и разходи за здраве в размер на милиарди долари“. Той казва, че „подобряването на резултатите и намаляването на разходите чрез технологиите е от критична важност за гарантиране на устойчивото развитие на здравеопазването в дългосрочен план“.

Боми Дох, 26 г., Южна Корея – съосновател и продуктов дизайнер в Energy Nomad

Заедно с екипа си в Energy Nomad съоснователят и продуктов дизайнер Боми Дох разработи Estream - леко, преносимо USB и фенер, захранвани от течаща вода.

Освен че е удобен и свободен начин за съхраняване на енергия, идеален за планинари и лагерници, които нямат достъп до енергийна мрежа, тази технология позволява на домакинствата в страните с ниски доходи достъп до чисти енергийни решения.

Марикор Бунал, 29 г., Филипини – съосновател и генерален директор на Growthsolutions

За да отговори на проблема с липсата на финансово включване в страната си, Бунал съосновава Loansolutions.ph – платформа, която свързва кредитори и кредитополучатели, за да гарантира конкурентни условия по заемите на последните.

„Липсата на достъп до финансиране кара хората да вземат грабителски кредити, само за да оцелеят“, казва Бунал, чийто стартъп е помогнал на над 2000 клиенти от създаването си.

„Ако всички имат достъп до добро финансиране, повече хора ще правят бизнес и ще създават работни места“, убедена е тя.

Адитя Агарвала, 23 г., Индия – съосновател и генерален директор на Kisan Network

Агарвала е съосновател на индийската онлайн платформа за търговия със земеделски стоки Kisan Network, която дава директна възможност на малките фермери да увеличат доходите си, като инкорпорират технологиите в процеса по продажба на реколтата.

„Процесът започва с анализиране на волатилните пазарни цени, за да се реши кога да се прибере реколтата, да се оптимизира движението на стоките и да се осигури едновременен приток на информация от фермите до купувачите. В резултат на това се запазва качеството на реколтата, а фермерите могат да получат по-добра цена“, казва Агарвала.

Сяо Хуан и Хао Хуан, 29 г., Китай – съоснователи на Xberts

Братята близнаци Сяо и Хао Хуан съосновават Xberts през 2015 г. - трансграничен пазар за хардуер, който свързва 1200 китайски търговци на едро с клиенти от цял свят, които купуват хардуерни продукти на 60% по-ниски цени.

„Като свързахме общността ни от глобални експерти и добавихме компонент за онлайн електронна търговия, променихме начина, по който чуждестранните клиенти откриват най-новите китайски продукти, и начина, по който производителите продават продуктите си директно в чужбина на крайните клиенти“, казват братята близнаци.

Сънбом Гуон, 28 г., Южна Корея – основател и генерален директор на Ecube Labs

Гуон е съосновател на Ecube Labs, която осигурява решения за управление на отпадъците, като използва смарт сензори и големи масиви от данни, за да промени начина, по който се събират отпадъците ежедневно.

Използвайки данните, те могат да намалят честотата на събиране и разходите, като спестят от гориво и работна ръка. В някои случаи се спестяват до 80% от разходите за работна ръка.

Ecube е създала смарт мрежа в 21 града в света, включително в Сеул и три града в Колумбия, с надеждата да внедри евтините устройства на бурно развиващите се пазари.

Алфред Бояджис, 26 г., Австралия – генерален директор на Forcite Helmet Systems

Бояджис, основател и дизайнер на Forcite, и екипът му се нуждаели от три години, за да усъвършенстват патентованата технология за смарт каската си, която използва батерия, устойчива на повреди и удар.

Чрез прилагането на функции, като видеозапис, смарт комуникация и навигация, Forcite цели да контролира всякакви ситуации по-добре и да подсили безопасността на хората, които носят каската.

Джошуа Кевин, 24 г., Индонезия – основател и генерален директор на Talenta

Според Кевин човешките ресурси са една от най-големите области, които ще бъдат променени от технологиите. Неговият принос е Talenta - Saas продукт, който помага на компаниите на подобрят HR процесите си.

9 съвременни устройства, които ще ви поддържат здрави е следят резултатите ви през цялото време

С технологията на Talenta компаниите могат да създават база данни за служителите, да следят присъствието им и да управляват фишовете им със заплати, включително данъците и социалните им осигуровки. Всичко това върху една онлайн платформа, която позволява на HR мениджърите да се съсредоточат върху хората, а не толкова върху администрацията.

Ваишнави Мурали, 29 г., Индия – основател и генерален директор на Eikowa Art

Чрез Eikowa - онлайн арт галерия, Мурали използва технологията, за да промени начина, по който хората купуват произведения на изкуството и помага на клиентите чрез съвети. Фокусът е съсредоточен върху новите купувачи на картини.

Скоро Eikowa ще пусне приложение с добавена реалност, което ще позволява на клиентите да избират картина от онлайн каталог и да създават образ с истинска картина с реални размери, поставена в залата. Това ще помогне за вземането на решение за купуване и за преодоляване на физическите ограничения.

Джейми Бийтън и Шарндре Кушор, 21 и 22 г., Нова Зеландия – съоснователи на Crimson Education

Crimson Education е образователна онлайн платформа, която свързва ученици с ментори от водещи университети. „Използвахме технологията по много начини, но на първо място, за да направим процеса на онлайн обучение в страните приятен, да демократизираме достъпа до информация на чуждестранните студенти и да гарантираме строг качествен контрол“, обясняват съоснователите на Crimson Education.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg