Кои са най-богатите президенти на САЩ?

8591
Кои са най-богатите президенти на САЩ?

Действащите президенти на САЩ често са наричани „най-силните хора на планетата“, тъй като са начело на най-мощната държава в икономически и военен план в света. Но как стоят нещата по отношение на личното им състояние и могат ли да се сравняват с най-богатите хора на планетата?

Отговор по този въпрос дава материал на CNBC, който разглежда десетте най-богати президенти на страната, подреждайки ги спрямо размера на тяхното състояние.

Джон Кенеди (заема президентския пост от 1961 до 1963) - състояние: 1 млрд долара, но с една уговорка

Въпреки че богатството на семейство Кенеди превишава многократно това на всеки друг президент в историята на САЩ, Джон Кенеди не е имал пряк достъп до него. Вместо това състоянието е съхранено в тръст, споделен от всички членове на семейството.

Състоянието е натрупано от бащата на JFK – Джозеф – който постига сериозен успех на фондовите и суровинните пазари и впоследствие инвестира печалбите си в недвижими имоти и други начинания.

Франклин Д. Рузвелт (1933-1945) – състояние: 60 млн. долара

По оценка на Wall Street Journal, богатството на 32-рия президент на Щатите достига до 60 милиона долара.

По подобие на много от най-богатите президенти в световната история, Рузвелт наследява своето богатство. Неговата съпруга също е богата наследница.

Въпреки своето богатство, Рузвелт не се поколебава да въведе прогресивен данък върху доходите на физическите лица в САЩ, за да финансира програмите от своята New Deal политика за борба с Голямата депресия.

Бил Клинтън (1993-2001) – състояние: 75 млн. долараОсновната част от богатството си Клинтън печели след края на мандата си като президент, когато започва да изнася лекции и да пише книги срещу солидни хонорари. През 2005 г. Клинтън получава предварителен хонорар в размер на 15 млн. долара за своята автобиография.

Неговата съпруга Хилъри, която в момента е кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, допринася за семейното състояние, също печелейки от изнасяне на речи и писане на книги. Тя взима предварителен хонорар в размер на 14 млн. долара за своята автобиография през 2014 г.

Хърбърт Хувър (1929-1933) – състояние: 75 млн. долара

Останал сирак на 9-годишна възраст, Хувър е отгледан от своя чичо. Работи като минен инженер в Калифорния, преди да се премести в Австралия, където натрупва сериозно състояние като директор в минна компания.

В допълнение към високата си заплата, Хувър придобива активи в няколко минни компании. След като е избран за президент на Щатите, той дарява своята държавна заплата за благотворителност.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg