Минималната заплата у нас купува повече от тази в Румъния

2951
Минималната заплата у нас купува повече от тази в Румъния

България продължава да е страната с най-ниска минимална заплата в ЕС от 148 евро. За сравнение най-високата минималната заплата в ЕС, която е в Люксембург и е 1 801 евро, е над 12 пъти по-висока в сравнение с България.

Значително подобрение се наблюдава при минималната заплата у нас, като за сравнение през първия месец на тази година тя е била при ниво от 138 евро.

За сравнение във втората страна с най-ниска минимална заплата - Румъния, размерът й е доста близък-157 евро. При северната ни съседка се наблюдава понижение на минималната работна заплата към днешна дата, на фона на 162 евро през първия месец на годината.

Страната ни попада в група от 11 страни, включително кандидат-членките Хърватия и Турция, с минимална работна заплата между 100 и 500 евро.

В група от шест страни минималната заплата е между 500 и 1000 евро, колкото е и в САЩ, а други шест страни попълват групата с минимална заплата над 1 200 евро, сочи статистиката на Евростат.

Общо 20 страни от ЕС са имали въведена минимална работна заплата в страната.

Разликата в минималните заплати между различните страни варира в много по-малка степен, когато се вземе под внимание покупателната сила на парите.

По този показател страната ни не е на последно място, като минималната заплата в Румъния е най-ниска по покупателна сила при ниво от 276 покупателни парични единици, а най-висока е отново в Люксембург при ниво от 1 478 парични единици. В България нивото е 291 парични единици.

Наблюдава се правопропорционална връзка между разликите в цените в различните страни и разликата в минималните заплати, като те са по-ниски в страните с по-ниски минимални заплати.

Най-голямо понижение е отбелязала минималната работна заплата в Гърция, която се понижи до 684 евро в сравнение с 877 евро в началото на годината, заради наложените в страната бюджетни икономии.

През миналата година минималната работна заплата е варирала между 30 и 50% от средното брутно месечно възнаграждение на страните, участвали в изследването на еврозоната.

У нас съотношението е 33.7%, или средна брутна работна заплата от 439.16 евро, според данните на Евростат. За сравнение във втората страна с най-ниска брутна работна заплата – Румъния, тя е при ниво от 486 евро.

По-ниско е било съотношението на минималната работна заплата от брутната в Чехия при ниво от 32.5%, Румъния 32.3% и САЩ 31.4%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

.
# 0
13:08 | 3 August 2012
не прочетох цялата статия , но от заглавието става ясно защо румънците идват в БГ да пазаруват , поне идваха масово преди известно време , вече не вярвам толкова за покупки да идват....та щом нашата минимална заплата купува повече в БГ в сравнение с румънската в Румъния , то е логично ,че те ще идват при нас....ДДС-то в Румъния е 24% , заплатите като цяло може да са по-високи , но и цените са по-високи ... :)
IA
# 1
12:08 | 3 August 2012
Аз мисля, че ние попадаме в първа група по минимална работна заплата между 100 и 2000 евро.
Песимиста
# 2
11:08 | 3 August 2012
Тая статия ако беше истина румънците нямаше да окупират масово веригите от магазини в Северна България през почивните дни и да си пазарят тук вместо при тях техните стоки може и да са със високи цени обаче и заплатите им са по-високи от нашите да не говорим че процента на румънците които взимат минимална заплата е в пъти по-нисък от процента на българите на минимална заплата .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg