Най-старата мелница в Малайзия, която приготвя кафе по 90-годишен метод
Смята се, че мелницата Antong в Малайзия е най-старата в страната.
Тя използва същите методи за производство на популярното си кафе в продължение на почти девет десетилетия.
„Искам да покажа на младите хора как са изглеждали фабриките за кафе преди 50 или 100 години“, обяснява Тиан Бун Чунг - шеф на малката мелница в град Тайпинг.
„Искам да оценят старите начини за приготвяне на кафе,“ допълва той.
Мелницата е построена от дядото на Тиан през 1933 г. и представлява малка дървена сграда с цинков покрив.
В нея се помещават машини за печене на кафе, за премахване на обвивката от зърната и смесването им със захар.
Много от тях са оригинални, датиращи от момента, в който фабриката е започнала работа, въпреки че двигателите им са заменени с нови.
Работниците използват дърва, събрани от строителни проекти и изоставени къщи, за да пекат зърната, придавайки им отчетлив опушен вкус.
Тиан каза, че кафето му е по-добро от другите сортове: „То има„ сила “във вкуса, която не може да бъде обяснена с думи.“
След като зърната се смесят със захар, сместта се изсушава и натрошава на едър прах, преди да се опакова и продаде на ресторанти и други клиенти.
„Когато го смесим (кафето) със захарта, то става по-силно, горчиво и по-богато“, казва Бун Чунг, цитиран от Euronews.
Мелницата може да произвежда до 2000 килограма кафеени продукти на ден, като половината от суровината се доставя от вътрешния пазар, а останалата част се внася.
Сладкото кафе, произвеждано в мелницата, отдавна е популярно в Малайзия, където мнозина харесват напитките си подсладени и обикновено се сервира в ресторанти.