Алкомет: Щатският пазар е важен за нас, очакваме 10-15% от оборота оттам

3264
Алкомет: Щатският пазар е важен за нас, очакваме 10-15% от оборота оттам

© Алкомет

Инвестициите, най-важните пазари и как кризата с COVID-19 се отрази на водещия български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти Алкомет. Това са само част от темите, които засегнахме в интервюто ни с члена на Управителния съвет на компанията Нели Тончева:

Г-жо Тончева, разговаряме с вас на празника на жената 8 март. В този контекст, какви според вас, са качествата, които една успешна жена трябва да притежава?

Бизнесът днес предоставя много възможности за реализацията на жените - повече от всякога, но мисля, че няма разлика в изискванията за качествата на успешния мениджър според пола. На първо място са изключителната компетентност в професионалната сфера на отговорностите, гъвкавост, решителност, поемане на премерен риск, отстояване на позициите. Важни са лидерските умения и подкрепата на екипа.


Какви трудности преодолява нежният пол през професионалния си път, ако се базирате на личния си опит?

По принцип основна трудност, която жените-мениджъри срещат, е свързана с преодоляване на стериотипите в мисленето на хората. Има компании, даже в тежката индустрия, каквато е Алкомет, където процентът на жените в управлението на фирмата е доста голям.

Факт е, че жените изслушват повече и са склонни да чуват различни мнения, преди да вземат бизнес решение, преследват до край целите, като удовлетвореност носят само постигнатите резултати. Понякога това е труден процес, изискващ време, отдаденост, упоритост и усилия. Важно е да се намери и запази балансът. 

Как се отрази на дейността на Аломет цялостното повишение на цените на суровините напоследък?

Кризата с COVID-19 засегна пазара на суровини през миналата година, като те отбелязаха значителни спадове. На фона на прогнозите за глобално икономическо възстановяване през 2021 г., свръхпредлагането на aлуминий отстъпи на повишеното търсене и цените тръгнаха нагоре. Сектори, като строителство, производство на електромоболи, зелени енергийни проекти, увеличиха консумацията на алуминиевите продукти драстично.

В Алкомет, работейки с борсова суровина с непрекъснати ценови флуктоации, с цел да защитим бизнеса си и клиентите от спекулативния елемент на пазара на алуминиеви изделия, извършваме хеджиране на всички потвърдени сделки. Така елиминираме риска от движенията на цената на основната ни суровина aлуминий.

Бихте ли разказали какви инвестиции планира Алкомет в дългосрочен и краткосрочен план?

Инвестиционните проекти в Алкомет са многопосочни, свързани с всички етапи на производство, повишаване уменията на служителите и опазване на околната среда. Инвестираме в технологии, оборудване, автоматизиране и дигитализация на процесите, като основната цел е да отговорим на изискванията на пазара и клиентите, създавайки иновативни продукти с по-висока придадена стойност и безкомпромисно качество.

Приключихме един от най-мащабните инвестионни проекти на стойност 42 млн. лв., който включва линия за непрекъснато леене, 2500 т SMS преса за екструдиране на алуминиеви профили и студеновалцов стан с възможности за валцоване на лента с ширина 2.2 м.

В процес на изграждане е ново производство за изработка на детайли за автомобилната индустрия на стойност 14 млн. лв. Предстои да се модернизират двете линии за повърхностна обработка на профили – за елоксация и прахово боядисване. Две нови линии за надлъжно и напречно рязане на ленти и листа очакваме да заработят през втората половина на тази година.

Започнатите инвестиции са гарант за устойчивото развитие и конкурентноспособност на компанията .

Как върви навлизането на Алкомет на пазара в САЩ?

Един от най-динамично развиващите се пазари за Алкомет е американският. Започнахме да разработваме тази територия преди 3 години и с последователни стъпки очакваме през настоящата година да реализираме там 10-15% от оборота.

През този период създадохме клиенти, които да разчитат на нашите продукти. За целта разработихме специални изделия, които да отговарят на техните специфичните изисквания. Резултатите са налице, като и за в бъдеще потенциалът на този пазар ще остане важен за развитието на компанията.

По какъв начин се отрази пандемията на компанията и какви са очакванията Ви за 2021 г.? 

Кризата, предизвикана от COVID-19, се отрази на всички сектори на глобалната икономика. Различните индустрии понесоха различни загуби. От началото на 2021 г. се забелязва оживление на пазарите на алуминиеви изделия, търсенето в глобален мащаб е значително и създава впечатление на недостиг.

В тази обстановка, очакванията ни са за работа при пълно натоварване на производствения капацитет, приоритетно увеличаване на поръчките на по-завършените и високостойностни продукти с цел подобряване на финансовите резултати на компанията.

Как кризата повлия на кадровата политика на компанията? 

Прецизният подбор на кадри е от първостепенно значение за просперитета ни. Добрите специалисти са гаранция за резултатите и имиджа на компанията. Стратегията за професионално и длъжностно развитие на работниците и служителите осигурява поддържане на знанията и уменията на съвременно технологично ниво.

Алкомет остана и по време на кризата една от търсените опции за професионална реализация в региона.

Искам да честитя празника на жените 8 март на всички колежки и да им пожелая много здраве и успешен житейски и професионален път!

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg