Евтини ли са акциите на Apple след загуба на 40 млрд. стойност?

4121
Евтини ли са акциите на Apple след загуба на 40 млрд. стойност?

От отчитането на резултатите си преди ден, пазарната капитализация на Apple се понижи с 40 милиарда долара.

За пръв път от 13 години насам, щатският производител на потребителска електроника отчете спад в приходите си на годишна база през изминалото тримесечие. От 2015-та година, компанията се забавя драматично, което инициира и спадът от 7% в акциите й вчера.

Приходите на Apple се понижиха с 13% на годишна база вследствие на по-слабите продажби на емблематичния iPhone. Приходите от звеното за смартфони на компанията са намалели с 18.36% на годишна база, като са допринесли за 65% от общите на компанията.


Какво означава това за оценката на компанията?

Apple се търгува при съотношение очаквана цена-печалба от 11.70, което е далеч под средното съотношение за широкия S&P 500. Компанията се отличава със съотношения EV/EBITDA (определящо стойността на компанията) и цена-продажби от съответно 7.09 и 2.58.

Стойност на съотношението EV/EBITDA под 10 традиционно се възприема като позитивно.

Apple е известна със силните си генерирани капиталови потоци, в размер на 11.34 долара на акция. Съотношението цена-счетоводна стойност е 4.12, което е малко високо, но за сметка на това компанията е със съотношение дълг-собствен капитал от едва 0.41.

Компанията има обявена програма за обратно изкупуване на стойност 20 милиарда долара на година от 2013 година, което сочи, че тя до голяма степен залага на „собствения си успех“ в бъдеще.

Изплатеният през изминалата година дивидент е в размер на 2.08 долара на акция, което се превежда като дивидентна доходност от 2.12%. При изнасянето на резултатите си обаче Apple оповести повишение на дивидента с 10%. Компанията повишава трайно дивидента си от 2012 година насам.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Evaline
# 0
20:05 | 4 May 2016
I have no clue why I hae#9&v3n;t found your blog until now...your style is just perfect! Completely bloody awesome. Luckily chictopia steered me this way ^^
price to book
# 1
12:04 | 28 April 2016
цена-счетоводна стойност е 4.12, За 1$ капитал плащат 4,12$ само 312% по скъпо
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg