GS: S&P 500 ще се повиши с 11% до края на годината

2054
GS: S&P 500 ще се повиши с 11% до края на годината

Преувеличените очаквания за рецесия карат инвеститорите да продават своите акции, което по-скоро създава добра среда за покупки, смятат анализатори от Goldman Sachs.

Панически разпродажби доведоха до понижение на индекса S&P 500 с 10% от върха му през декември, което според специалисти от щатската инвестиционна банка ще върне някои инвеститори на пазара.

„Почти всички клиенти на Goldman изразяват желание да купуват акции при настоящите нива, но не правят това поради пет причини – опасността от това да се опитват да хванат падащ нож; свиване на бизнес активността и индустриалното производство в САЩ; намалените бизнес инвестиции; забавянето на китайската икономика; евтиния петрол“, коментира Дейвид Костин, ръководител на Звеното за инвестиции в щатски акции в GS.


“Тези фактори карат инвеститорите да очакват по-нататъшно понижение, за да се върнат на пазара“, допълва още специалистът пред финансовото издание CNBC. „Въпреки като цяло позитивното представяне на щатската икономика, внезапното понижение в цените на активите накара инвеститорите да насочат вниманието си към потенциална щатска рецесия“.

От Goldman застават зад прогнозата си за това широкият индекс S&P 500 да приключи годината при ниво от 2100 пункта, или с 11% над нивата си в момента.

Прогнозата е направена на база очаквания за ръст на щатската икономика от 2% и четири пъти повишение на лихвите от страна на Фед през годината. Възможността обаче последното да се случи е почти нула - според нивата, при които се търгуват лихвените фючърси. Тоест пазарът залага на по-малко от четири повишения на лихвите за тази година.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg