Фондове губят над 10% от вложенията ни

3122
Фондове губят над 10% от вложенията ни

В края на първото тримесечие на 2016 г. взаимните фондове в страната са управлявали 2.385 млрд. лв., сочат данни на централната ни банка. От тях чуждестранните инвестиционни схеми имат под управление 1.585 млрд. лв., а местните – малко под 800 млн. лв.

Това е втората най-висока стойност в историята - след юни 2015 г., когато активите достигнаха 2.41 млрд. лв. След точно 10 дни от БНБ се очаква да публикува и актуалните данни към края на второто тримесечие на настоящата година.

Защо обаче инвестициите във фондове не са добър вариант за нашите пари? Или поне от началото на годината и за последните 12 месеца...

1. Слаби резултати

Част от фондовете губят между 5 и 11.8% от вложенията ни от началото на 2016 г. Най-слаби резултати от 1 януари до днес отчитат от Скай Финанси (-11.8%), сочи справка на сайта на БАУД. Сред членовете на асоциацията има и други, като Златен лев и Ди Ви Динамик, отчитащи загуби от 9.42 и 8.63 на сто, както и Астра Ценни Метали с понижение от 8% от началото на годината.

За последните 12 месеца Астра Енерджи губи 21.23 на сто, а Скай Финанси – 20.74 на сто. Ди Ви Динамик е реализирал отрицателна доходност от 18.43 на сто, а Астра Ценни метали, Аврора Кепитал – Балансиран, Инвест Класик и Адванс Инвест са загубили около 15 на сто от вложенията на инвеститорите.

Да, но всяко правило си има и изключения. ПФБК Восток е реализирал 12.46 на сто доходност от началото на годината, а Астра Комодити и Конкорд Фонд 4 – Енергетика постигат над 8%.

2. Високи такси

Голяма част от фондове взимат такса за покупка, обратно изкупуване и годишна такса управление. Единствените, които може би ще пропуснете при инвестиции в част от фондовете, са таксите за покупка.

Така или иначе, общите такси, заплащани от инвеститорите, може да достигнат и до 5% годишно. Което на фона на слабите резултати, постигнати от фондовете, е меко казано „прекалено“.

3. Каква стратегия предприемат най-богатите хора в момента

Кешът е най-добрият приятел в момента, на фона на рекордни нива на световните пазари, а също и политическа и икономическа несигурност. Данни на Wealth X вчера посочиха, че 22% от активите на милиардерите в момента са в брой.

Да, по-всяка вероятност очакват добри предложения за инвестиции. Ниските лихви по депозитите също не са вариант в момента, но не се отчайвайте – ще дойдат и по-добри времена.

Дори и да сте на минус към момента от инвестицията си във фонд, също не е краят на света. Препоръката на специалистите са подобни вложенията да се правят с поне 3-5-годишен диапазон.

Единственото, което трябва да направите, е да проверите дали не сте инвестирали във фонд, чиято доходност се "изяжда" от таксите, които, както посочихме по-горе, достигат и до 5% годишно.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...