Фондове губят над 10% от вложенията ни

3495
Фондове губят над 10% от вложенията ни

В края на първото тримесечие на 2016 г. взаимните фондове в страната са управлявали 2.385 млрд. лв., сочат данни на централната ни банка. От тях чуждестранните инвестиционни схеми имат под управление 1.585 млрд. лв., а местните – малко под 800 млн. лв.

Това е втората най-висока стойност в историята - след юни 2015 г., когато активите достигнаха 2.41 млрд. лв. След точно 10 дни от БНБ се очаква да публикува и актуалните данни към края на второто тримесечие на настоящата година.

Защо обаче инвестициите във фондове не са добър вариант за нашите пари? Или поне от началото на годината и за последните 12 месеца...


1. Слаби резултати

Част от фондовете губят между 5 и 11.8% от вложенията ни от началото на 2016 г. Най-слаби резултати от 1 януари до днес отчитат от Скай Финанси (-11.8%), сочи справка на сайта на БАУД. Сред членовете на асоциацията има и други, като Златен лев и Ди Ви Динамик, отчитащи загуби от 9.42 и 8.63 на сто, както и Астра Ценни Метали с понижение от 8% от началото на годината.

За последните 12 месеца Астра Енерджи губи 21.23 на сто, а Скай Финанси – 20.74 на сто. Ди Ви Динамик е реализирал отрицателна доходност от 18.43 на сто, а Астра Ценни метали, Аврора Кепитал – Балансиран, Инвест Класик и Адванс Инвест са загубили около 15 на сто от вложенията на инвеститорите.

Да, но всяко правило си има и изключения. ПФБК Восток е реализирал 12.46 на сто доходност от началото на годината, а Астра Комодити и Конкорд Фонд 4 – Енергетика постигат над 8%.

2. Високи такси

Голяма част от фондове взимат такса за покупка, обратно изкупуване и годишна такса управление. Единствените, които може би ще пропуснете при инвестиции в част от фондовете, са таксите за покупка.

Така или иначе, общите такси, заплащани от инвеститорите, може да достигнат и до 5% годишно. Което на фона на слабите резултати, постигнати от фондовете, е меко казано „прекалено“.

3. Каква стратегия предприемат най-богатите хора в момента

Кешът е най-добрият приятел в момента, на фона на рекордни нива на световните пазари, а също и политическа и икономическа несигурност. Данни на Wealth X вчера посочиха, че 22% от активите на милиардерите в момента са в брой.

Да, по-всяка вероятност очакват добри предложения за инвестиции. Ниските лихви по депозитите също не са вариант в момента, но не се отчайвайте – ще дойдат и по-добри времена.

Дори и да сте на минус към момента от инвестицията си във фонд, също не е краят на света. Препоръката на специалистите са подобни вложенията да се правят с поне 3-5-годишен диапазон.

Единственото, което трябва да направите, е да проверите дали не сте инвестирали във фонд, чиято доходност се "изяжда" от таксите, които, както посочихме по-горе, достигат и до 5% годишно.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg