Доминацията на Nvidia при AI чиповете ограничава инвестициите в сектора

4316
Доминацията на Nvidia при AI чиповете ограничава инвестициите в сектора

© Getty Images

Според инвеститори превъзходството на Nvidia в производството на компютърни чипове за изкуствен интелект е намалило рисковото финансиране за бъдещите ѝ конкуренти, като броят на сделките в САЩ през това тримесечие е намалял с 80% спрямо година по-рано, съобщава Reuters. 
 
Компанията от Санта Клара, Калифорния, доминира на пазара на чипове, които работят с огромни количества езикови данни. Генерaтивните модели за изкуствен интелект стават все по-интелигентни чрез обучение с повече данни, а колкото повече Nvidia укрепва в тази област, толкова по-трудно става за компаниите, които се опитват да създадат конкурентни модели.  
 
Виждайки в тези стартиращи компании по-рисков залог, фондовете за рискови проекти не желаят да предоставят големи парични потоци. Процесът на развитие от дизайн на чип до работещ прототип може да струва повече от 500 млн. долара, така че отдръпването бързо застрашава перспективите пред стартиращите компании в сектора. 
 
"Продължаващата доминация на Nvidia наистина показа колко трудно е да се пробие на този пазар", казва Грег Райхов, партньор в Eclipse Ventures. "Това доведе до намаляване на инвестициите в тези компании или поне в много от тях." 
 
Партньорство с Google изстреля акциите на Nvidia до нови рекордни ниваОт началото на годината акциите на производителят на чипове са скочили с 234% през 2023 г.


По данни на PitchBook до края на август американските стартъпи в областта на чиповете са набрали 881,4 млн. долара. За сравнение, през първите три тримесечия на 2022 г. те са получили 1,79 млрд. долара. Броят на сделките е намалял от 23 на 4 до края на август. 

Стартъпът за чипове с изкуствен интелект Mythic, който е набрал общо около 160 млн. долара, например е изчерпал парите си миналата година и почти е бил принуден да спре дейността си, съобщава информационната агенция, позовавайки се технологичния уебсайт The Register. Но няколко месеца по-късно, през март, компанията успява да привлече сравнително скромна инвестиция от 13 млн. долара. 
 
Nvidia "косвено" е допринесла за цялостните проблеми с набирането на средства от стартъпи за чипове за изкуствен интелект, защото инвеститорите искат "инвестиции от типа “хоумрън” - огромна инвестиция с огромна възвръщаемост", коментира главният изпълнителен директор на Mythic Дейв Рик, като добавя, че трудните икономически условия също допринасят за спада в цикличната полупроводникова индустрия. 
 
Друг стартъп, наречен Rivos, който работи по проекти за чипове за сървъри за данни, напоследък също има проблеми с набирането на финансиране, твърдят източници, запознати със ситуацията в компанията, пред Reuters. 
 
Но говорител на Rivos заявява, че пазарната доминация на Nvidia не е попречила на усилията за набиране на средства, а нейният хардуер и софтуер "продължава да вълнува нашите инвеститори". Стартъпът също така е въвлечена в съдебен спор с Apple, която го обвинява в кражба на интелектуална собственост, и това усложнява проблема с набирането на средства. 
 
Стартъпите за чипове, които искат да наберат пари, са изправени пред по-строги изисквания от страна на инвеститорите. Те искат от тях да разполагат с продукт, който да бъде пуснат на пазара в рамките на няколко месеца или вече да генерира продажби, твърдят източниците на Reuters. 
 
Преди около две години новите инвестиции в стартиращи предприятия за производство на чипове често са 200 или 300 млн. долара. Според анализатора на PitchBook Брендън Бърк този показател е спаднал до около 100 млн. долара сега. 
 
Поне два стартъпа за чипове с изкуствен интелект пък са преодолели нежеланието на инвеститорите, като са се похвалили с потенциални клиенти или с връзките си с известни ръководители. 
 
За да набере 100 млн. долара през август, Tenstorrent се е похвалил с главния си изпълнителен директор Джим Келър, почти легендарен архитект на чипове, който е проектирал за Apple, Advanced Micro Devices (AMD) и Tesla. 
 
Миналата седмица D-Matrix, чиито прогнозни приходи са по-малко от 10 млн. долара за тази година, пък набира 110 млн. долара благодарение на финансовата подкрепа на Microsoft и ангажимента на производителя на Windows да тества новия ѝ чип за изкуствен интелект след пускането му на пазара през следващата година. 
 
Ще успее ли Китай да се превърне в лидер при изкуствения интелект? Допреди няколко години на страната се възлагаха големи очаквания, днес обаче нещата изглеждат далеч по-сложни


Докато тези производители на чипове, които са в сянката на Nvidia, се борят, стартиращите компании в областта на софтуера за изкуствен интелект и свързаните с него технологии имат късмета да не са изправени пред същите ограничения. По данни на PitchBook тази година до август те са получили финансиране в размер на около 24 млрд. долара. 

Въпреки господстващото положение на Nvidia в областта на изчислителния изкуствен интелект, компанията все още не е завладяла сектора напълно. AMD планира да пусне през тази година чип, който ще се конкурира с този на Nvidia, а Intel получава конкурентен продукт чрез придобиване. Източници смятат, че и двете компании имат дългосрочен потенциал да се превърнат в алтернатива на Nvidia. 
 
Съществуват и гранични подсектори, които биха могли да излъчат конкуренти на сегашния лидер на пазара. Чиповете, които извършват интензивни изчисления на данни за алгоритми за прогнозиране, например са такава ниша. Nvidia не доминира в нея, така че тя продължава да бъде отворена за инвестиции. 
  
 
  
 
  
 
 
 
 
 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg