Галя Йорданова: Бъдещето на жилищното кредитиране е хибридно

1011
Галя Йорданова:  Бъдещето на жилищното кредитиране е хибридно

Фактът, че имотите изчезват моментално бързо от пазара, означава, че в сравнение с останалите инвестиционни инструменти, те все още са атрактивни с настоящата си цена.

Търсене има. Предлагането изостава. Достъп до капитал определено има и той е на рекордно ниски нива.

Това заяви Галя Йорданова, съосновател на musketari.bg, по време на 13-ото издание на Шумът на парите. Тя взе участие в панел Имоти, в който една от темите беше "има ли балон на пазара на имоти".

Йорданова посочи, че на пазара има няколко тенденции.

Една от тях е интересът към имотите у нас от страна на българи с доходи от чужбина. Нашата платформа е удобна за клиентите, тъй като може да я използват дистанционно. В нея може да проверят условията в България, посочи тя.

Съотнователят на musketari.bg смята, че бъдещето на жилищното кредитиране е хибридно. В него продължава ключова роля да играе експерт, който е там, за да помогне във вземането на това голямо финансово решение. Същевременно, голяма част от дейностите, които изпълнява той, са предадени на технология.

Като един от основните проблеми в много сектори Йорданова посочи недостига на хора.

Фактът, че във всеки сектор е трудно да наемеш бързо и лесно качествени хора и да ги подготвиш за това, което искаш те да изпълняват, означава, че всеки, който очаква, че ще расте само през наемане на нови хора, прогнозира за себе си един много скъп и бавен процес, каза тя и допълни, че вярва, че технологията е силен фактор в това отношение.

За бизнеса възможността да ескалираш процесите с технология очевидно е добра възможност. От гледна точка на крайния клиент, той може да бъде поставен в центъра и да има цялата информация. 30% от нашите клиенти са в търсене на имот. Това е сериозен стопер за голяма част от одобрените от банките, посочи тя.

По думите на Йорданова не размерът на лихвата в момента движи пазара. Толерантността към риска на банките е това, което позволява нещата да се случват. Ако профилът на клиента стане по-рисков, това ще промени пазара.  

Шумът на парите 2022 се организира с подкрепата на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.
 


Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2022

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg