Намаляващият брой на публичните предлагания, сривът в цените на акциите и забавянето на глобалния икономически растеж влошават перспективите за приходите на глобалните инвестиционни банки.

Пандемичните разходи на правителствата и централните банки бяха основният двигател за рекордното представяне на бизнеса през 2021 г., но тази тенденция едва ли ще продължи през 2022 г., се посочва в анализ на Ройтерс.

Нахлуването на Русия в Украйна и значителното затягане на паричната политика в много от развитите икономики доведоха до нестабилна търговия на финансовите пазари тази година. На някои от тях обемите на търговия се повишиха, но в същото време се наблюдава забавяне при IPO-тата, както и при сделките за сливания и придобивания.

Нетните приходи на глобалното инвестиционно банкиране са се понижили до 35.6 милиарда долара от началото на годината, което е с близо 38% под регистрираните за същия период на миналата година 57.4 милиарда долара, показват данните на платформата на Dealogic.

За 2021 г., като цяло, нетните приходи от глобалното инвестиционно банкиране достигнаха рекордните 132 милиарда долара.

„IPO-тата са оскъдни, а SPAC (специалните дружества за придобивания) вече почти не съществуват. Второто тримесечие ще бъде още едно мрачно тримесечие за инвестиционното банкиране“, казва Стивън Бигар от Argus Research.

По думите му, банките може и да компенсират част от забавянето с увеличения обем на търговията с акции, облигации, валута и стоки, но като цяло тримесечието се очертава да бъде много по-слабо.

През последните седмици подобни предупреждения отправиха и инвестиционните банкери.

Илиан Георгиев: Зеленото банкиране е финансиране с каузаЗа банковия експерт бъдещето е в създаването на супер мобилно приложение

Credit Suisse съобщи миналата седмица, че предизвикателните пазарни условия, ниските нива на емитиране на капиталовите пазари и увеличаването на кредитните спредове са потиснали финансовите резултати на нейното подразделение за инвестиционно банкиране.

Швейцарската банка има и свои собствени проблеми, след като претърпя загуби за милиарди долари през 2021 г. заради неуспешни инвестиции и множество съдебни дела, заведени срещу нея.

JPMorgan Chase също заяви през май, че очаква приходите от инвестиционно банкиране да намалеят през 2022 г. след изключително силната 2021 г. Междувременно, Тед Пик от Morgan Stanley каза, че в рамките на инвестиционното банкиране календарът на новите емисии е „изключително тих“, въпреки че пазарният бизнес върви доста добре, а клиентите хеджират увеличаващите се рискове.

Картината в отделните сегменти на инвестиционното банкиране е различна. Въпреки че броят на сливанията и придобиванията е по-нисък, общата активност остава стабилна и възможностите за сделки все още изглеждат сравнително стабилни.

За печалбите за 2022 г. на пет от най-големите инвестиционни банки в САЩ - Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Citigroup и Bank of America, анализаторите на Уолстрийт очакват спад от средно 22.9% за 2022 г., по данни на информационната платформа Refinitiv.

По-рано този месец ръководителите на американските банки предупредиха за здравето на световната икономика, като главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън дори спомена за "предстоящ ураган".

Асен Ягодин: От 1997 г. сме готови за приемането на евротоОт 1997 г. българските банки са готови за приемането на еврото. Това заяви Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка, по време на 13-ото издание на форума Шумът на парите

Междувременно, Джон Уолдрон, президент и главен оперативен директор на Goldman Sachs, каза на конференция по-рано през юни, че "съвпадението в броя на сътресенията в системата е безпрецедентно“.

Кристофър Улф от Fitch Ratings коментира пред Ройтерс, че капиталовите пазари са един от сегментите, които биха били по-изложени на евентуално забавяне на икономиката.

Според анализатора на Keefe, Bruyette & Woods Майкъл Браун, приходите от такси през второто тримесечие ще бъдат засегнати от по-дългите срокове за затваряне на сливанията и придобиванията.

Инерцията на сделките се забави рязко и в Азия поради затягането на регулаторните мерки в Китай и икономическото забавяне, като стойността на IPO-тата в Хонконг падна с 90% от началото на тази година, в сравнение със същия период на миналата година.