Излизането на борсата във Варшава отнема към 4 месеца

1355
Излизането на борсата във Варшава отнема към 4 месеца

Близо четири месеца ще струва на една компания подготовката за излизане на Варшавската фондова борса. Това стана ясно по време на специалния семинар днес „Листване на български компании на Варшавската фондова борса", организирана от инвестиционния посредник ПФБК и адвокатската кантора DLA Piper.

Сроковете обяви Стоян Николов, управител на ПФБК, като посредникът вече има известен опит в тази насока около подготовката на Софарма за Варшава.

Минималният срок за изготвянето на проспекта, според управителя, трае между три и четири седмици, като документът трябва да бъде изготвен и на чужд език - български, английски (подходящ за международната инвестиционна общност) и полски, в конкретния случай, за запознаване с компанията от местните инвеститори.

Одобрението на проспекта от българската Комисия за финансов надзор варира между 5 седмици, като е възможно да отнеме и повече време, в случай, че са необходими поправки.

Любомир Митов, правен консултант в DLA Piper, определи възможността пред българските компании да предоставят за одобрение на проспекта си пред КФН като по-добра. Той не изключи обаче теоретичната възможност от българския надзорен орган да прехвърлят това задължение към чужди колеги, в случай, че дружеството развива приоритетно дейност на чуждия пазар.

Преводът на проспекта ще отнеме две-три седмици.

Оттам насетне регистрацията на емисията в полския депозитар KDPW отнема някъде към седмица, какъвто е и срокът за регистрация на фондовата борса.

Едновременно с техническата подготовка на компанията за излизането на полския капиталов пазар, протичат и някои паралелни процеси, които са пряко свързани с осъществяването на първичното публично предлагане на ценни книжа. Такива са правният и финансов анализ на компанията, сондирането на пазара, представянето на дружеството пред инвестиционната общност (две седмици).

Стоян Николов коментира, че в този процес е логично и участието на местен играч в лицето на полска банка или инвестиционен посредник.

Впоследствие записването на акциите отнема една седмица, след което се преминава и към сетълмента и плащането. В крайна сметка процедурата отнема между 15-17 седмици, ако всичко върви по план.

Само за справка времето, което отнема на една компания по пътя й към Българска фондова борса у нас (от преобразуването й в акционерно дружество, ако не е, до началото на вторичната търговия с ценните й книжа) отнема между 4-6 месеца.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg