Кои български компании поскъпват най-много от началото на 2019 г.

1288
Кои български компании поскъпват най-много от началото на 2019 г.

© Pixabay.com

Каква доходност бихте искали да постигнете за парите си за период от 6 месеца? 5 или 10%? А защо не 15-20? Какво ще кажете обаче за 90%?

Днес - само пет работни дни преди края на второто тримесечие на годината, ще направим справка кои са най-поскъпналите емисии акции, търгувани на Българска фондова борса.

Материалът е поредното доказателство, че с добър анализ и точнa преценка на времето на инвестицията, капиталовият ни пазар, макар и слаболиквиден, предлага добри възможности за инвеститорите. Да, те са все по-малко, но доходността по част от емисиите показва, че борсата ни може да бъде добро място за парите ни.

Основните индикатори на Българска фондова борса се представят слабо в този период. SOFIX губи 1.24%, докато BGBX40 добавя минималните 0.51%. А това, в сравнение с пазарите в Аржентина и Русия, отчели ръст от 31.59% и 30.18% от началото на 2019 г., е наистина нищожно.

Не така обаче стои въпросът, ако разгледаме най-ликвидните емисии на борсата ни.


Тук най-добро представяне отчитаме при Доверие Обединен Холдинг. Близо 1/3 от капитала на холдинговото дружество, което придоби втората най-голяма банка в Молдова, се контролира от Софарма. Книжата на дружеството отчитат ръст от 91% от началото на 2019 г., до 3.02 лв. за брой.

Втората най-добре представяща се компания е Чайкафарма Висококачествени лекарства. Това е най-скъпото дружество на Българска фондова борса, като ръстът от началото на годината е от 21.44% до 9.60 лв. за брой.

Тук може би е мястото да уточним, че книжата на фармацевтичната компания са едни от най-слабо ликвидните на борсата ни, като за периода от 1 януари до 22 юни са сключени едва 110 сделки.

Петте грешки на начинаещия инвеститор Опитните инвеститори никога не влизат на пазара, без да разполагат с подробно разработен план

Други две компании също повишават пазарните си оценки с по над 20%. София Комерс Заложни къщи отчита ръст от 20.57% до 4.22 лв. за брой, докато ЧЕЗ Разпределение България поскъпва с 20%, до 240 лв. за лот.

Малко под тази граница е ръстът и при Еврохолд България (+19.88% до 1.93 лв.). Холдингът, който придоби активите на ЧЕЗ в България, вече се оценява на 381 млн. лв.

Ръстът на онлайн търговията у нас и в държавите, в които присъства Спиди, се отразява благоприятно на пазарната оценка на компанията и през настоящата година. По позицията се отчита ръст от 15.38% до 51 лв. за брой.

Компанията е една от малкото, разпределяща сериозен дивидент, като за 2018 г. той възлиза на 1.40 лв. за брой. За да го получите, следва да притежавате акции на Спиди най-късно до 27 юни. Това би ви донесло дивидентна доходност от около 2.7%.

Малко под 10% доходност от началото на 2019 г. носят и вложенията в Алтерко и Хидравлични елементи и системи, докато акциите на Градус отчитат ръст от 8.57%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Силви Савов
# 0
08:08 | 1 August 2019
Девидентни акции gtsz
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg