Кои български компании поскъпват най-много от началото на 2019 г.

906
Кои български компании поскъпват най-много от началото на 2019 г.

© Pixabay.com

Каква доходност бихте искали да постигнете за парите си за период от 6 месеца? 5 или 10%? А защо не 15-20? Какво ще кажете обаче за 90%?

Днес - само пет работни дни преди края на второто тримесечие на годината, ще направим справка кои са най-поскъпналите емисии акции, търгувани на Българска фондова борса.

Материалът е поредното доказателство, че с добър анализ и точнa преценка на времето на инвестицията, капиталовият ни пазар, макар и слаболиквиден, предлага добри възможности за инвеститорите. Да, те са все по-малко, но доходността по част от емисиите показва, че борсата ни може да бъде добро място за парите ни.

Основните индикатори на Българска фондова борса се представят слабо в този период. SOFIX губи 1.24%, докато BGBX40 добавя минималните 0.51%. А това, в сравнение с пазарите в Аржентина и Русия, отчели ръст от 31.59% и 30.18% от началото на 2019 г., е наистина нищожно.

Не така обаче стои въпросът, ако разгледаме най-ликвидните емисии на борсата ни.

Тук най-добро представяне отчитаме при Доверие Обединен Холдинг. Близо 1/3 от капитала на холдинговото дружество, което придоби втората най-голяма банка в Молдова, се контролира от Софарма. Книжата на дружеството отчитат ръст от 91% от началото на 2019 г., до 3.02 лв. за брой.

Втората най-добре представяща се компания е Чайкафарма Висококачествени лекарства. Това е най-скъпото дружество на Българска фондова борса, като ръстът от началото на годината е от 21.44% до 9.60 лв. за брой.

Тук може би е мястото да уточним, че книжата на фармацевтичната компания са едни от най-слабо ликвидните на борсата ни, като за периода от 1 януари до 22 юни са сключени едва 110 сделки.

Петте грешки на начинаещия инвеститор Опитните инвеститори никога не влизат на пазара, без да разполагат с подробно разработен план

Други две компании също повишават пазарните си оценки с по над 20%. София Комерс Заложни къщи отчита ръст от 20.57% до 4.22 лв. за брой, докато ЧЕЗ Разпределение България поскъпва с 20%, до 240 лв. за лот.

Малко под тази граница е ръстът и при Еврохолд България (+19.88% до 1.93 лв.). Холдингът, който придоби активите на ЧЕЗ в България, вече се оценява на 381 млн. лв.

Ръстът на онлайн търговията у нас и в държавите, в които присъства Спиди, се отразява благоприятно на пазарната оценка на компанията и през настоящата година. По позицията се отчита ръст от 15.38% до 51 лв. за брой.

Компанията е една от малкото, разпределяща сериозен дивидент, като за 2018 г. той възлиза на 1.40 лв. за брой. За да го получите, следва да притежавате акции на Спиди най-късно до 27 юни. Това би ви донесло дивидентна доходност от около 2.7%.

Малко под 10% доходност от началото на 2019 г. носят и вложенията в Алтерко и Хидравлични елементи и системи, докато акциите на Градус отчитат ръст от 8.57%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...