Ръководството на Български енергиен Холдинг (БЕХ) прие промени в Съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй, съобщиха от БЕХ, като допълват, че в компанията е постъпила на 2 септември постъпи молба от Костадин Димитров, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй за освобождаването му като изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на компанията. Искането се дължи на здравословни причини.

С решение на Съвета на директорите на БЕХ от 8 септември по Протокол № 41-2011 г., в качеството му на едноличен собственик на капитала на АЕЦ Козлодуй ЕАД, Костадин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите на АЕЦ-а и на негово място е избран Митко Янков.

За изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй е избран Александър Николов, досегашен член на Съвета на директорите на дружеството. Решението за това е взето от Съвета на директорите на компанията на 12 септември.

Александър Николов роден през 1962 година. Завършил е Техническия университет в София, специалност "Топло- и ядрена енергетика". Той има богат опит в областта на ядрената енергетика. През 1986 г. започва работа в АЕЦ Козлодуй, като поетапно заема длъжностите старши инженер оператор; дежурен инженер на блок; главен дежурен на АЕЦ; главен технолог "5, 6 блок"; ръководител на направление "Експлоатация"; главен инженер на Електропроизводство-2.

От 2001 г. ръководи последователно направленията "Инженерна поддръжка" и "Инженерно осигуряване", а от 2005 г. оглавява управление "Инженерно-техническо осигуряване". В периода 2007 - 2008 г. е директор на дирекция "Производство", след което до април 2010 г. е ръководител на управление "Експлоатация".

Има допълнителна мениджърска квалификация по "Организация и управление на бизнеса" и "Индустриален мениджмънт" от Стопанска академия "Димитър А. Ценов", Свищов. Завършил е различни международни квалификационни курсове: "Мениджмънт на големи проекти" в Мадрид, Испания; "Експлоатационна безопасност на атомни централи" в Карлсруе, Германия; "Експлоатационна безопасност на АЕЦ" в Токио, Япония; "Експлоатация на АЕЦ - надеждност и безопасност" в Чикаго, САЩ.

Владее руски език и ползва английски език.

Митко Янков е роден през 1950 г. Завършил е Московския енергетически институт, специалност инженер – топлофизик „Атомни електростанции и установки”.

От 1975 г. последователно работи в АЕЦ „Козлодуй” ЕАД. Има дългогодишен опит на ръководни позиции в централата, сред които ръководител направление „Експлоатация блокове 1-6”, в периода 2000-2002 г. е началник отдел „Ядрена безопасност”, а от 2002 г. до 2005 г. е ръководител управление „Инженерно и техническо осигуряване„. От 2005 г. до настоящия момент е директор „Безопасност и качество” в АЕЦ Козлодуй ЕАД.

Има допълнителна квалификация по „Организация и управление на бизнеса” и „Мениджмънт на екологичната дейност” от Стопанска академия “Димитър А. Ценов”.

Владее руски език.