Борсите в София и Скопие обменят информация от днес

1740
Борсите в София и Скопие обменят информация от днес

Фондовите борси на България и Македония започват да обменят всекидневна търговска информация от днес, 27 септември 2010 г. За целта представителите на двата оператора подписаха Споразумение за обмен на борсова информация между Българска фондова борса (БФБ-София) и Македонската фондова борса (МФБ).

От българска страна документът подписа Асен Ягодин, председател на СД на БФБ-София, а от македонска подписът си сложи Иван Щериев, главен изпълнителен директор на МФБ.

Първоначално идеята за това взаимодействие между двата пазара е обсъждана на международната конференция в Охрид през май, стана ясно по време на официалната церемония по подписването на документа, състояло се в сградата на БФБ-София.

Подписаното споразумение е в изпълнение на Меморандума за сътрудничество между двете институции, с което двете страни декларираха желанието си за допълнителен тласък на двустранните връзки в интерес на развитието на капиталовия пазар, се посочва в официалното становище на двата борсови оператора.

Информацията, която ще се подава оттук нататък, включва обобщени данни на дневна база за изменението на индексите на БФБ-София и на МФБ, печелившите и губещите дружества за деня, броя на сделките, изтъргувания обем ценни книжа и реализирания оборот по пазарни сегменти, данни за пазарната капитализация по сегменти, както и 10-те най-ликвидни компании на съответния пазар.

Информацията няма да се подава между двете борси в реално време, като посочените данни ще са валидни за предходната търговска сесия.

От днес данните за дневната търговия на двата пазара ще са достъпни за всички пазарни участници чрез интернет-сайтовете на БФБ-София (http://www.bse-sofia.bg/) и на МФБ (http://www.mse.com.mk/).

„Двете страни са убедени, че със сегашното споразумение, сътрудничеството и взаимодействието между БФБ-София и МФБ преминава на нов по-висок етап, което ще доведе и до засилване на инвеститорския интерес както в България, така и към региона като цяло," се казва още в официалното становище на двете борсови институции.

Очаква се в най-скоро време двустранното споразумение да прерасне в тристранно, като към него се присъединят и от Белградската фондова борса, откъдето са проявили интерес да се включат в проекта. Въпрос на време е кога това ще стане факт, обясниха от БФБ-София.

С подписаното споразумение се цели обединяване на основната борсова информация от региона и облекчаването на инвеститорите при намиране на информация от Балканите.

„Идеята е един инвеститор да види, че регионът стои като едно цяло, има обща визия", заяви Васил Големански, зам. председател на СД на БФБ-София.

Според Асен Ягодин това е първата стъпка към едно по-дългосрочно сътрудничество между БФБ-София и МФБ, които са едни от относително малките капиталовия пазари в Европа, но от друга страна са добре организирани и функциониращи.

На въпроса какви ще са следващите стъпки в това сътрудничество след подписаното днес споразумение, Ягодин отговори, че първото и много важно условие, преди каквито и да било последващи инвестиции в задълбочаването на двустранните връзки, е да се породи инвеститорския интерес.

„Показваме, че БФБ-София и МФБ могат заедно да си сътрудничат при конкретни проекти", обяви Иван Щериев. „В момента подаваме няколко сигнала както в региона, така и извън него".  

От БФБ-София вярват, че към проекта за обмяна на информация между БФБ-София и МФБ ще се присъединят и други, освен борсата в Белград, регионални пазари от Балканите.

Освен декларираното желание за по-голямо сътрудничество при обмена на информация, борсите от България, Македония, Сърбия, а и Хърватия са обединени и от идеята по привличането на стратегически инвеститор в акционерната им структура, стана ясно на днешната церемония.

Дали обаче Хърватия ще се присъедини към тристранното споразумение (с участието и на Белград), Асен Ягодин посочи, че страната още не е част от инициативата, но биха се включили, ако видят позитиви от усилията.       

Очавайте видео-материал от събитието!

Сн.: Асен Ягодин, председател на СД на БФБ-София и Иван Щериев, главен изпълнителен директор на МФБ (Източник: БФБ-София)

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg