Броени дни преди падежа на еврооблигационната емисия на Петрол, дистрибуторът на горива успя да предоговори условията по нея, съобщиха от Петрол.

Това се случи на провелото се вчера, 5 октомври, в Лондон общо събрание на притежателите на гарантирани еврооблигации, емитирани от дружеството през 2006 г. на международните капиталови пазари по английското законодателство, с лихва 8.375%.

На срещата облигационерите одобриха и приеха предложените от Петрол промени в условията на еврооблигациите.

Става дума за промяна на падежа на емисията от 26 октомври 2011 г. на 26 януари 2012 година, като за посочения период на облигационерите се изплаща определената с условията на еврооблигациите лихва.

Публичната компания договори и отсрочка на последното лихвено плащане по емисията, дължимо на 26-и този месец, за 26 януари догодина.

Във връзка с горепосочените решения на Общото събрание на притежателите на еврооблигации, предстои сключването на допълнително споразумение между Петрол, като емитент, Bank of New York Мellon, като довереник на облигационерите и Нафтекс Петрол ЕООД като гарант.

Ръководството на Петрол насрочи и за 25 октомври извънредно Общо събрание на акционерите. На него собствениците на компанията ще гласуват решението да овластят УС и изпълнителния директор на Петрол да организират привличането на дълг чрез заем, дългови инструменти, мецанин финансиране, продажба и обратно изкупуване на активи или чрез друг способ, на общата стойност на финансирането до 100 млн. евро и максимален срок за погасяване до 7 години.

Предвижда се лихвеният разход по новия дълг да не е по-висок от сегашната годишна лихвена доходност на еврооблигационната емисия на компанията, завишена с 500 базисни лихвени пункта.

Да припомним, че решението за привличането на нов дълг трябваше да бъде гласувано на ИОСА на Петрол още на 2 юни, но събитието бе осуетено заради неизгладимите противоречия между двамата основни акционера в Петрол Холдинг – Митко Събев и Денис Ершов.