Да си учтив на работното място може да е ...

11507
Да си учтив на работното място може да е ...

Според едно ново изследване на Университета в Тел Авив, учтивостта на жените на работното място само им навлича проблеми.

Учените са установили, че жените често влагат повече усилия, в сравнение с мъжете, но въпреки това получават по-ниска заплата. Те дават повече, но получават по-малко в замяна, отбелязва Майкъл Бирон, професор в университета Хайфа.

Това, за жалост, не е кой знае каква новина.

Учените обаче са открили още нещо. Жените, които не се държат по традиционния начин, а дестват по-доминиращо и изискващо, отколкото учтиво, успяват да си спечелят по-висока заплата.

Учтивите жени на свой ред получават по-рядко промоции и заплатата им е по-ниска.

Истината боли

За да направят последното заключение, учени от Израел и Холандия са подбрали на случаен принцип 375 служители от холандска компания и са сравнили данните за тяхното повишение и месечна заплата. Освен това са сравнили образованието им, тяхното представяне и развитието на заплатата им през годините.

Едно от заключения е, че жените, които се държат доминиращо в офиса, е по-малко вероятно да бъдат подценявани.

Подобен модел важи и при мъжете. По-взискателните служители от мъжки род са по-добре заплатени.

Все още обаче остава валидно това, което знаем: според изследването дори най-доминиращите жени в офиса получават по-ниска заплата от най-любезните им колеги от мъжки пол.

Промяната в културата (е трудна)

Лесно е да се каже, че дамите трябва да станат по-взискателни. Трудно е обаче това да бъде приложено на практика. Културата учи жените да бъдат по-отстъпчиви и вежливи.

Все още делим качествата на мъжки и женски, казва проф. Шарън Токер.

Много жени все още се боят да бъдат по-агресивни, тъй като това не се приема добре от обществото.

Вероятно е по-лесно да се научим да престанем да награждаваме мъжките характеристики на работното място.

В същото време жените не са наясно, че учтивостта и вежливостта им, техният стремеж да се намира компромисно решение, всъщност води до отрицателна оценка, казва Бирон.

Като общество трябва да спрем да наказваме жени заради това, че се държат като жени. В краткосрочен план, ако сте жена, започнете да се държите като гадняр. Това може да ви се отрази положително.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg