Ryanair е долу, но далеч не е приключила

6549
Ryanair е долу, но далеч не е приключила

© Pixabay

Инвеститорите бяха свикнали да не обръщат внимание на публичните изпълнения на главния изпълнителен директор на Ryanair Holdings Plc Майкъл О'Лиъри и да виждат един добре управляван бизнес с едни от най-ниските оперативни разходи в индустрията.

Авиокомпанията може би невинаги е ужасно милa с пътниците си, но повечето от тях, така или иначе, продължават да летят с Ryanair, предвид факта, че билетите са евтини и че самолетите, всъщност, излитат, и малко или много, кацат навреме.

По този начин Ryanair ще може да продължи да завзема пазарен дял и да увеличава печалбата си.

Тази инвестиция изглежда не е провалена, но моделът на ефикасност, с който Ryanair е известна, показва признаци на износване, пише Bloomberg.

Истината е, че преките разходи от издънката с персонала, която принуди авиокомпанията да отмени над 20 000 полета, няма да са толкова високи. Връщането на средства на ощетените пътници и безплатните ваучери за летене ще струват на авиокомпанията около 50 млн. евро.

Въпреки това, тя очаква годишна печалба в размер на близо 1.45 млрд. евро.

Защо тогава ирландският нискотарифен превозвач изгуби близо 1.8 млрд. евро от пазарната си капитализация в последните две седмици?

Като за начало, Ryanair очевидно не е толкова добре управлявана, колкото инвеститорите смятаха - проблемите с персонала трябваше да бъдат предвидени, а първоначалната реакция на Ryanair ненужно разтревожи пътниците, като повечето от техните полети всъщност не бяха отменени.

Ryanair след това безсмислено ядоса британските регулаторни органи, които обвиниха компанията, че е не е посъветвала както трябва пътниците по отношение на правото им на компенсация.

Това предизвика порицание от страна на британския орган за Гражданска авиация (CAA), но може би накара някои пътници да се чудят дали не са били подведени.

Второ, Ryanair за момента не играе пряка роля в консолидацията на фрагментираната авиоиндустрия в Европа. След като заяви, че е била изолирана от наддаването за части от Air Berlin Plc, компанията сега оттегли офертата си за Alitalia SpA. Така конурентните й Easyjet Plc и Deutsche Lufthansa AG ще могат да си поделят плячката.

И последно, трудовите разходи на нискотарифния превозвач вероятно ще нараснат, макар и от ниска база. Някои от пилотите напускат в посока на други авиокомпании, сред които и Norwegian Air Shuttle ASA, а Ryanair обеща да увеличи заплащането на част от тях.

В същото време, взето наскоро решение на европейския съд заплашва практиката на Ryanair да използва ирландски трудови договори за служителите си из цяла Европа.

О'Лиъри твърди, че на Ryanair няма да й се наложи да спре да използва ирландски договори, както и че решението на съда няма да доведе до увеличение на заплащането. Всеки в компанията е свободен да се присъедини към трудов синдикат, сподели той по-рано през месеца.

За инвеститорите притеснението е, че сега повече служители може да наберат смелостта да опитат. След време служителите, които са част от синдикати, може да се опълчат на някои от трудовите практики на компанията.

Според HSBC членството на повече служители в синдикати може да увеличи трудовите разходи на компанията с 10%.

Дори и това не би имало значителен ефект върху бъдещите печалби на Ryanair. Авиокомпанията не се превърна изведнъж в превозвач, който пътниците избягват, но някога непобедимия й модел на ниски разходи просто изглежда малко по-уязвим.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg