Ще се превърне ли Saudi Aramco в най-скъпата компания в света?

1674
Ще се превърне ли Saudi Aramco в най-скъпата компания в света?

Кралство Саудитска Арабия официално стартира процедурата по листването на държавната компания Saudi Aramco, което се очаква да се състои през декември, пише CNBC.

Борсовият регулаторен орган в Саудитска Арабия вчера одобри листването, но все още липсват детайли около неговия размер и цена.

В съобщение до медиите от Saudi Aramco обявиха, че цената, както и броят на предлаганите за продажба книжа, ще станат ясни в края на периода на бук билдинга (бел. ред. един от най-популярните методи за продажба на ценни книжа на компания, осъществяваща първично публично предлагане).

Президентът на компанията Амир Насер обяви, че проспектът ще бъде предоставен на инвеститорите на 9 ноември. Той също така заяви пред CNBC, че листването на Aramco ще помогне за диверсификацията на икономиката, както и за подобряване на привлекателността на местната борса Tadawul с оглед на целта ѝ да привлича местни и чуждестранни инвестиции.


„За нас в Saudi Aramco листването е гордост. То ще повиши популярността ни в международен план. Ние сме доста голяма и силна компания. Споделяйки голяма част от инфомацията, това ще даде възможност за много анализи и сравнения с други компании от сектора. Ще се радваме да се конкурираме с другите компании, тъй като ние се гордеем с резултатите си", допълни още той.

По време на пресконференция, проведена вчера, председателят на Борда на директорите на компанията Ясер ал-Румаян каза, че не би искал да коментира оценката на компанията, както и процента, който ще се предложи на инвеститорите.

Той също така добави, че след листването на местната борса ще станат ясни и подробностите по излизането на чужд пазар.

Предходните сведения от Саудитска Арабия сочеха, че компанията ще предложи между 1 и 2% от капитала си на местаната борса и останалите до 5% на международен пазар. Сред обсъжданите чужди борси са пазарите в Ню Йорк, Лондон, Хонконг и Токио.

Желанието на принц Мохамед бин Салман е компанията да бъде оценена на 2 трилиона долара, но източници на Reuters сочат, тя може да е доста по-ниска – около 1.5 трилиона долара.

В случай че това се случи, Saudi Aramco ще е най-скъпата компания в света, след като към днешна дата Microsoft и Apple се оценяват на около 1 млрд. долара (бел. ред. 1.1 трилиона долара и 1.15 трилиона долара)

Дългоочакваното листване по всяка вероятност ще се състои на 11 декември 2019 г., като бук билдингът ще започне на 17 ноември и ще завърши на 4 декември, когато ще бъде обявено количеството закупени акции от инвеститорите и цената на книжата.

За Aramco се знае, че произвежда по 10 млн. барела петрол на ден, което представлява 10% от световното търсене. Нетните приходи на компанията за 2018 г. достигат 111 млрд. долара, което е доста повече от постъпленията на петте най-големи пубични компании в сектора – BP, Chevron, Exxon, Royal Dutch Shell и Total.

Saudi Aramco притежава и доказани резерви от 226.8 млрд. барела петрол, което е близо 5 пъти повече от залежите на петте големи компании, посочени по-горе.

От Aramco посочват, че инвестицията в компанията е сигурна, като преди месец дори обявиха, че планират да изплатят 75 млрд. долара дивидент на акционерите си през 2020 г., както и значителни суми през следващите години.

Точните суми ще зависят от средната цена на петрола на международните пазари, уточниха тогава от компанията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg