Германия с най-голямо IPO от над 20 години насам

2794
Германия с най-голямо IPO от над 20 години насам

© Flickr

Siemens, най-големият индустриален конгломерат в Европа, планира да листне на борсата във Франкфурт своята дъщерна фирма за медицински решения, като по този начин ще осъществи най-голямото IPO в Германия от 1996 г. насам.

Базираната в Мюнхен група избра борсата във Франкфурт пред тази в Ню Йорк за реализиране на първично публично предлагане на акции на своята фирма Healthineers, чиято оценка след IPO-то може да достигне 40 млрд. евро, предава Financial Times.

Очаква се листването да стане през първата половина на следващата 2018 г.

Решението на надзорния съвет за листване на компанията в немския финансов център е добра новина за Deutsche Borse, която често остава пренебрегната от големите IPO-та за сметка на борсите в Лондон, Ню Йорк и Хонконг.

Очаква се като част от IPO-то Siemens да продаде миноритарен дял до 25% от капитала на компанията. Това ще превърне листването в най-голямото в Германия, откакто Deutesche Telekom направи IPO през 1996 г. за 13 млрд. долара, сочат данните на Dealogic.

IPO-то ще бъде най-големият ход на изпълнителния директор на групата Джо Кесер, който се е заел да оптимизира структурата на компанията. Спрямо плана на Кесер „Визия 2020“, обявен през 2014 г., Siemens започна да се фокусира върху основните си промишлени операции.

През последното тримесечие Healthineers отчете най-високи приходи от общо деветте компании на Siеmens, с продажби за 3.7 млрд. евро. С маржин от 19%, здравното звено на групата е и най-печелившо от всички дивизии.

Анализаторите оценяват Healthineers на около 40 млрд. евро. Компанията е известна с това, че продава медицинско оборудване на болници, но също така се занимава и със софтуерни  и консултантски услуги.

източник: financial times

През последните години Siemens сля своята компания за възобновяема енергия с испанския производител на вятърни турбини Gamesa. Освен това, германският конгломерат е на път да присъедини подразделението си за железопътен транспорт към френската Alstom, като обединената компания ще се листне на борсата в Париж.

Siemens не са избрали Лондон за IPO-то на Healthineers поради решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, разкриват три лица, запознати с плановете на компанията, цитирани от FT.

От Siemens отказват коментар дали въобще Лондон е бил в първоначалните планове.

„Франкфурт е един от най-големите центрове за търговия на ценни книжа в света и неговата значимост ще продължи да се увеличава вследствие на брекзит. Като високоликвидно място за търговия, Франкфурт е атрактивен за инвеститори от целия свят“, коментира Майкъл Сен, член на борда на директорите, отговорни за Healthineers.

Хора, запознати с решението на компанията, посочват, че Франкфурт е бил избран пред Ню Йорк заради това, че е по-привлекателен за азиатските инвеститори.

Освен това Siemens ще зарадва немските профсъюзи с това решение, особено след като фирмата е подложена на натиск заради съкращения на 7 хил. работни позиции в своето звено, развиващо дейност в сферата на енергетиката.

Защо Франкфурт не иска банкерите от ЛондонПреместването на финансовите корпорации от Лондон в германския град е брак по сметка

Друг фактор за решението е, че здравните компании, листвани на борсата в Ню Йорк, обикновено са тясно свързани с щатския пазар. Въпреки че най-големият пазар на Healthineers е именно САЩ, вторият и третият са съответно Китай и Япония, поради което Siemens искат да бъдат разглеждани като „истинска глобална“ компания, посочва един от запознатите пред финансовото издание.

Анализатори спекулираха преди няколко месеца, че IPO-то ще стане най-вероятно на борсата в Ню Йорк, тъй като здравните компании, листнати в САЩ, се радват на доста по-активна търговия спрямо тези в Европа.

По време на годишната пресконференция на Siemens през този месец, финансовият директор Ралф Томас посочи, че ситуацията не е такава в Ню Йорк от поне 10-15 години и че, от икономическа перспектива, няма ясна причина защо компаниите трябва да се листват именно там.

Джо Кесер посочва пред FT, че „старомодните конгломерати със сигурност няма да оцелеят“, ако не дигитализират операциите си и не се адаптират към нарастващата тенденция за използване на възобновяеми енергиен източници.

Пред журналисти шефът на компанията посочи, че конкурентите на Siemens са „по-малко активни в изготвянето на своята стратегическа трансформация“.

Всичко по темата Прогнози за 2018 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg