Биковете изтласкаха S&P 500 над границата от 1300 пункта

1214
Биковете изтласкаха S&P 500 над границата от 1300 пункта

Успокояващи новини от Европа и обнадеждаващ доклад за щатската икономика отново потвърдиха властта на биковете, които доминират пазара напоследък.

S&P 500 отбеляза най-силният си старт на годината от 1987 г. насам, като от началото на януари се покатери с общо 4%, а във сряда успя да пробие нивото от 1300 пункта, където бе заключен от лятото. За 2012 г., производителите на суровини, финансите и промишлеността регистрират скок от над 6.4%, а Morgan Stanley Cyclical Index, следящ представянето на дружествата, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на брутния вътрешен продукт, напредна с 11 на сто.

Две от знаковите позиции - Alcoa Inc. и Caterpillar Inc., напреднаха с по над 15% от началото на януари.

Сряда не наруши победния марш на щатските бенчмарк индекси. Европейските тревоги бяха поуспокоени, след като Гърция възобнови преговорите с частните си кредитори и обяви, че най-вероятно ще успее да достигне до споразумение преди края на седмицата.

Отделно, Германия пласира емисия двегодишни облигации, като постигна рекордно ниска доходност, а Португалия успя да набере планираните 2.5 млрд. евро чрез продажба на три, шест и 11 месечни съкровищни бонове, като също отбеляза понижение на доходността. На този фон, пазарът като цяло игнорира решението на Германия да понижи оценката си за ръста на брутния си вътрешен продукт за 2012 г. от 1% на 0.7%.

Най-значим принос към ведрото настроение в сряда бе индексът, следящо доверието на мениджърите от строителния сектор в САЩ. Индикаторът скочи до най-високото си ниво от 2007 г. насам и макар че стойността му от 25 пункта все още е доста под границата от 50, обозначаваща оптимизъм, рязкото подобрение на очакванията подкрепи не само компаниите от сектора, но и търговията като цяло.

Девет от десет индустрии, включени в S&P 500, отбелязаха покачване, като сред отличниците бяха финансите и технологиите, с повишение от по над 1.6%. Фаворит за деня обаче бе жилищното строителство, с общ скок от 4.6%. Акциите на Hovnanian Enterprises се изстреляха с 12% до 2.39 долара, на KB Home – със 7.6% до 9.69 долара, на Beazer Homes USA – със 6.4% до 3.14 долара, на PulteGroup – с 5.9% до 7.94 долара, а на Lennar – с 4.4% до $23.

След като Citigroup Inc. разочарова анализаторите с резултатите си за последното фискално тримесечие на 2011 г., а JPMorgan не успяха да надскочат прогнозите, Goldman Sachs поднесоха изненада в сряда, обявявайки по-силни от очакваното печалби за периода. В отговор, котировките по позицията скочиха с 6.8% до 104.31 долара. Успехът на Goldman Sachs подкрепи доверието и в други компании от сектора, като книжата на Bank of America поскъпнаха с 4.9% до 6.80 долара, а на JPMorgan – с 4.7% до 36.54 долара.

Книжата на Bank of New York Mellon Corp. обаче се сринаха с 4.6% до 20.30 долара, след като най-голямата в света банка за попечителски услуги са оплака, че разходите й по преструктуриране на дейността и по-ниските приходи от операции на финансовите пазари са изяли печалбите за четвъртото тримесечие на 2011 г. с 26 на сто.

Под властта на биковете обаче, позитивните новини преобладаваха в сряда. Philadelphia Semiconductor Index напредна с 5%, като всички 30 позиции, включени в показателя, отбелязаха напредък. Най-силно се представиха Linear Technology Corp. със скок от 12% до 33.32 долара, след като производителят на полупроводници за промишлени съоръжения и автомобили предвиди, че продажбите му за третото фискално тримесечие ще надхвърлят очакванията на Уолстрийт.

Пазарът с радост помаха за сбогом на Джери Йънг, който отстъпва поста си начело на Yahoo! Inc. на новоназначения Скот Томпсън. Инвеститорите се надяват, че рокадата премахва пречките пред интернет гиганта да продаде дяловете си от азиатски компании, оценявани на над 10 млрд. долара, включително участието си Alibaba Group Holding Ltd. и Yahoo Japan Corp. В сряда, позицията регистрира напредък от 3.2% до 15.92 долара.

И докато биковете демонстрират явно превъзходство, S&P 500 най-сетне успя да пробие през бариерата от 1300 пункта, под която е заключен от юли насам, покачвайки се с 1.1% за деня до 1,308.04. Dow Jones Industrial Average се повиши с 96.88 пункта, или 0.8%, до 12,578.95, а технологично ориентираният Nasdaq Composite Index – с 1.5% до 2,769.71.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg