Fitch отново заплаши рейтинга на САЩ

937
Fitch отново заплаши рейтинга на САЩ

Международната агенция Fitch може да вземе решение за понижаването на най-високия кредитен рейтинг на САЩ през 2013 г., ако американските законодатели и администрация не вземат мерки за борба с ръста на държавния дълг и дефицита на федералния бюджет.

"Растящият държавен дълг и бюджетен дефицит, вече имащи значителен размер, не се съгласуват със запазването на рейтинг "ААА".

Основната задача на новия Конгрес и новата администрация /след изборите през ноември 2012г./ трябва да бъде приемането на стратегия за съкращаване на бюджетния дефицит и държавния дълг, без която рейтинга на САЩ по-скоро ще бъде понижен до края на 2013", се казва в съобщение на агенцията, предава БГНЕС.

В края на ноември тази година Fitch излезе с негативна прогноза за кредитния рейтинг на САЩ, след като специална двупартийна комисия на Конгреса не постигна компромис за намаляване на бюджетните разходи с 1.2 трилиона долара през следващите 10 години.

"Негативната прогноза означава, че вероятността от понижаване на рейтинга в течение на следващите две години надхвърля вероятността от 50%", отбеляза агенцията.

През август международната агенция Standard&Poor's вече понижи най-високия кредитен рейтинг на САЩ с една степен от "ААА" до "АА+" заради растящия държавен дълг и бюджетен дефицит, които сега се оценяват съответно на 15,1 трилиона долара и 1.1 трилиона долара.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg