Глобалните лични богатства достигат над 200 трилиона долара

3159
Глобалните лични богатства достигат над 200 трилиона долара

© снимка: Pixabay

Преди десет години капиталовите пазари по света се сриваха, фалираха банки, а глобалната икономика се олюляваше на ръба на пропастта.

По онова време едва ли са били много тези, които са предвиждали, че следващото десетилетие ще доведе до истинска експлозия на богатството, но всъщност се случи точно това, пише Bloomberg.

Безпрецедентните финансови инжекции от страна на централните банки осигуриха свежи парични потоци за водещите световни икономики, цените на всички борсово търгувани активи се повишиха.

Тези процеси направиха много хора богати, но в същото време увеличиха социалното неравенство. Глобалните лични богатства нараснаха до рекордните 201.9 трилиона долара за миналата година, показват данните на Boston Consulting Group.

За банките тази тенденция беше силно позитивна, защото им осигури алтернативно развитие в иначе не особено оптимистичния посткризисен период.

Гигантите от ранга на UBS, Morgan Stanley и Bank of America се възползваха от тази възможност и, притиснати от увеличаващите се регулации и изисквания към инвестиционните им поделения, обърнаха поглед към привличане на все повече клиенти от нарастващата група на "свръхбогатите".


Но и бизнесът с управлението на личните богатства също се промени. САЩ и Европа затегнаха контрола върху избягването на данъци, в резултат на което много хора бяха принудени да изтеглят авоарите си от швейцарските банки. Трезорите, от своя страна, трябваше да потърсят клиенти с "дълбоки джобове" на други места.

Скандалите, свързани с пране на пари, доведоха до нови глоби и санкции, а клиентите започнаха да обръщат повече внимание на таксите и комисионите, които плащат, както и на услугите, които получават срещу тях. Високите технологии направиха инвестициите на финансовите пазари по-бързи и по-евтини. 

Оказва се обаче, че трансформацията на личното богатство не се движи с еднакви темпове и по идентична траектория в различните места по света.

Китай - азиатската люлка на милионерите

Едни от най-сериозните промени през последните няколко десетилетия, от гледна точка на личното благосъстояние, се случва в Китай. Икономическата експанзия на Поднебесната империя доведе до истински бум и в увеличаването на богатството на китайския бизнес елит.

Азия произвежда по 2000 нови милионера всеки ден и това се дължи основно на китайската икономика, пише Bloomberg.

Още през 2015 г. личните активи на милионерите в азиатско-тихоокеанския регион изпревариха тези на американските богаташи, а днес достигат близо 22 трилиона долара. Местните банки пък се превърнаха в конкуренти на утвърдените западни инвестиционни компании.

А цялостното отваряне на китайската финансова система за чуждестранните компании тепърва предстои. Грубите оценки сочат, че личните богатства в континентален Китай възлизат на над 20 трилиона долара и в момента по-голямата част се намират в трезорите на местните банки.

Канада - технологичният бум и "канабис еуфорията"

Канада е една от държавите, които през последните години създаде огромен брой нови милионери и милиардери. Сред тях бяха някои от пионерите в индустрията на криптовалутите, включително и създателите на Ethereum.

Страната може да се похвали с някои от най-успешните специалисти в областта на изкуствения интелект. Технологичните гиганти от ранга на Microsoft и Aplphabet вече отвориха свои офиси в Монреал и Торонто.

През 2017 г., например, в Торонто бяха създадени повече нови работни места, отколкото в Сан Франциско, Сиатъл и Вашингтон, взети заедно, пише още изданието.

Производството на марихуана, която отскоро може съвсем легално да се консумира в Канада, също създава нови предприемачи. Акционерите в компании, като Canopy Growth Corp. и Tilray Inc., които отскоро се търгуват на борсата, се радват на сериозното повишение в цената на техните активи. 

Саудитска Арабия - богатство, свързано с много рискове

Държавите от Близкия изток отдавна са обект на засилен интерес от страна на инвестиционните мениджъри, тъй като в региона живеят над 650 000 души с нетни активи от по над 1 милион долара. През последното десетилетие съвкупните им богатства отчитат ръст от над 75 на сто до ниво от два и половина трилиона долара.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман обяви намеренията си да реформира саудитската икономика и да приватизира много от държавните петролни активи, с които предизвика вниманието на западните финансови корпорации.

Но в същото време страната е изправена и пред много сериозни предизвикателства. Един от последните инциденти бе свързан с убийството на Джамал Хашоги, което провали инвестиционния форум, който кралството организира през октомври.  

САЩ - възход на частното банкиране

Рекордното повишение на борсовите индекси на Уолстрийт в годините след финансовата криза увеличи личното богатство на много американци, като в същото време разшири и бездната на социалното неравенство в страната.

Въпреки значителния растеж на милионерските портфейли в Азия, над 40% от всички милионери в света все още се намират в Съединените щати.

Именно към тези клиенти е насочено вниманието на водещите инвестиционни банки в страната, като Goldman Sachs, Morgan Stanley и JP Morgan Chase. Оказва се обаче, че много от американските богаташи вече предпочитат да доверяват портфейлите си на частни компании, вместо да инвестират на борсата.

Проучване на UBS, проведено сред 300 семейни компании в САЩ, показва, че половината от тях планират частни инвестиции под някаква форма.

Освен това поколението на т. нар. "бейбибумъри", или хората, родени в годините след Втората световна война, са натрупали огромни финансови активи, които в бъдеще ще бъдат прехвърлени на техните наследници.

Според експертите, цитирани от Bloomberg, това вероятно ще е най-големият "междупоколенчески" финансов трансфер в историята на страната. А това поставя на дневен ред някои от не толкова "бляскавите" аспекти на финансовото управление, като данъчното преструктуриране, застраховките и уреждането на наследствените взаимоотношения. 

Швейцария - финансовото сърце на Европа

Швейцарските банки претърпяха сериозни промени през последните години, след като Съединените щати и Европейският съюз предприеха стъпки за затягане на данъчния контрол. Регулаторите наложиха глоби и санкции за укриване на данъчни задължения в размер на милиони долари, а швейцарските трезори бяха принудени да разкриват информация за своите клиенти.

Банките обаче промениха стратегията си и потърсиха алтернативи за развитието на своя бизнес. Една от тях е обръщането на фокуса към частното банкиране, включително и към местните швейцарски компании. Семейните фирми в страната на часовниците и шоколада държат активи за над 160 милиарда долара.

Швейцария все още е държавата, която привлича най-голям дял от богатството на чуждестранните богаташи. Вложенията на чужди граждани в страната възлизат на 1.8 трилиона долара, но тя се изправя пред все по-сериозна конкуренция в лицето на банките от Хонконг, Сингапур, Великобритания и САЩ.   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg