Първо беше тютюнът. След това захарта. Ще бъде ли месото следващата стока, която ще бъде облагана с данъци?

Инвестиционната организация Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR) посочва, че е „все по-вероятно“ държавите по света да започнат да облагат месото с данъци като част от борбата с климатичните промени, предава CNN.

Организацията, зад която стоят инвеститори, които управляват активи на стойност 4 трилиона долара, заявява, че някои правителства могат да въведат налози върху консумацията на месо в идните от 5 до 10 години. По този начин се смята, че ще бъдат намалени вредните парникови емисии.

Животновъдството по света генерира около 14.5% от вредните парниковите емисии по света, сочат данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Освен това, тази дейност изисква големи количества земя и вода.

Организацията посочва, че въвеждането на данъци върху месото трябва да се обсъди, ако страните, присъединили се към Парижкото климатично споразумение, имат желание да се придържат към него.

Под споразумението са се подписали близо 200 страни по света, като основната цел е да се ограничи глобалното затопляне до не повече от 2% над нивата от прединдустриалната епоха.

Нарастващата консумация на месо обаче може да попречи за постигането на тази цел.

ООН прогнозира, че глобалното търсене на животински продукти ще се удвои до 2050 г., тъй като населението и неговите доходи само ще нарастват.

Ако прогнозата се сбъдне, то към 2050 г. животновъдството ще генерира над половината от всички вредни емисии, попадащи в обхвата на Парижкото климатично споразумение.

„Ясно е, че на тези вредни емисии трябва да се обърне внимание“, казва Марко Спрингман, изследовател по въпросите, свързани с околната среда и общественото здраве в Оксфордския университет.

Chatham House, мозъчен тръст от Великобритания, посочва, че технологичният напредък може да ограничи до някаква степен селскостопанските емисии, но единственият начин да се справим действително с проблема е хората да ядат по-малко месо.

От организацията препоръчват на правителствата по света да предприемат реформи, включително данъчни, с цел промяна на общественото поведение. ООН също отправят подобни препоръки за въвеждането на политики за по-ниска консумация на месо.

Много държави по света обаче нямат намерения да предприемат подобни политики, тъй като има сериозни рискове, свързани с недостиг на храна в бъдещето. Освен това, подобни политики биха срещнали сериозен отпор от страна на бизнеса и обществото.

Все пак тук-там има сигнали за прокарване на подобни политики. Подобна данъчна реформа вече е предлагана в Дания, Швеция и Германия, но и в трите страни е била отхвърлена.

„Изглежда неизбежно, че консумацията на месо трябва да се намали“, казва Джонатан Вершуурен, професор в Tilburg Law School в Холандия.

„Предизвикателствата са толкова големи, а промените, които са необходими – толкова драстични, че трябва да се използват всички налични регулаторни инструменти, включително данък върху месото“, добавя професорът.

По думите на Марко Спрингман, налозите върху месото трябва да бъдат представени ясно и разбираемо пред обществото.

Освен това трябва да се подходи така, че домакинствата с по-ниски доходи да не пострадат от по-скъпото месо в резултат на данъчното облагане.

Въпреки тези мнения, прогнози и препоръки, стартирането на подобен дебат е много трудно начинание в доста страни по света поради обективни причини.