Как се промени британският пазар на труда след Брекзит

1294
Как се промени британският пазар на труда след Брекзит

© Unsplash

В редица сектори на британската икономика, които преди са били зависими от европейски граждани, понастоящем има повече работници от страни извън ЕС, което показва ефекта от Брекзит и въздействието на международните събития върху имиграционните модели.

Анализ на The Guardian показва, че през 2022 г. броят на работниците от държави извън ЕС за първи път е надминал броя на техните колеги от ЕС - средно 2,7 млн. срещу 2,5 млн. души.

Той също така разкрива, че различни сектори, които някога са разчитали на работници от ЕС - като например хотелиерство и ресторантьорство, административни услуги и търговия на едро, търговия на дребно и ремонт на превозни средства, са се преориентирали към работници от държави извън ЕС и британци.

Други сектори като селското стопанство, горското стопанство и рибарството все още зависят от работници от ЕС, но и в тях се наблюдават промени. Около един от всеки седем души, заети в сектора през миналото лято, е бил гражданин на ЕС, което е значителен спад в сравнение с 23% преди пандемията. Делът на работниците от държави извън ЕС се е увеличил до 6% в сравнение с 2% през 2019 г. и 1% преди референдума за Брекзит.

Гиг икономика и “човешки облак”. Да се превърнеш в мениджър на себе сиВъзможностите за хибридна и дистанционна работа продължават да променят стереотипите на пазара на труда


Директорът на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет Мадлин Сумпън заявява пред изданието, че Брекзит е допринесъл за промяната с решения като системата за работни визи за работници и либерализирането на правилата за работа след обучение за чуждестранни студенти, но "определено не е единственото нещо, което е повлияло".

Преди 2020 г. 2/3 от чуждестранните работници в секторите на хотелиерството и административните услуги са били граждани на ЕС, както и половината от тези в търговията на едро, търговията на дребно, ремонта на превозни средства и минния сектор. Сега те съставляват по-малко от половината от работниците, родени извън Обединеното кралство, според данни на HMRC.

В сектора на недвижимите имоти и научния сектор съставът на международната работна сила преди 2020 г. е бил близък до 50%. Сега работниците от страни извън ЕС съставляват 55% от общия брой, като от началото на 2021 г. се наблюдава рязко увеличение.


В преработващата промишленост и в сектора на изкуствата и развлеченията все още работят повече граждани на ЕС, отколкото граждани на държави извън блока, но броят на последните се е увеличил, за сметка на европейците.

В глобален мащаб: 14 милиона работни места изчезват до 2027 г.Внедряването на изкуствен интелект ще послужи както като положителна, така и като отрицателна сила


Между 2019 г. и 2022 г. броят на гражданите на държави извън ЕС, заети в преработващата промишленост, е нараснал с 23% в сравнение с намаление с 5% сред персонала от ЕС. В сферата на изкуствата и развлеченията увеличението е с 13% при 12% спад в броя на работещите в ЕС.

Анализът показва, че броят на работниците от държави извън ЕС се увеличава постоянно от 2014 г., първата година, за която има данни, насам, но от началото на 2021 г. се ускорява и достига почти 3 млн. души до декември 2022 г., което представлява 40% ръст за две години, изчислява The Guardian.

Броят на работниците от ЕС остава стабилен през същия период, като между декември 2020 г. и декември 2022 г. увеличението е само 1 %, което съвпада с края на свободата на движение в края на 2020 г.

Прогнозите отпреди Брекзит предполагат, че отраслите, които преди това са разчитали в голяма степен на работници от ЕС, "ще се борят да наемат работници мигранти, тъй като повечето от работните места не се смятат за достатъчно квалифицирани, за да отговарят на изискванията на имиграционната система".

"Реалността обаче е съвсем различна. Всички основни отрасли са увеличили наемането на работници от страни извън ЕС, често рязко", обяснява анализатор пред изданието. „Това се дължи главно на факта, че все повече граждани на държави извън ЕС са пристигнали в Обединеното кралство по нетрудови маршрути, които им позволяват да работят на всякакви позиции".

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Xavier requin
# 0
00:06 | 2 June 2023
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg