Кеш за злато

1310
Кеш за злато

След последния скок на цената на златото, което поскъпна от юни досега с 20%, защото инвеститорите търсят убежище от нестабилността на фондовите пазари и дълговата криза, броят на хората, които искат да продадат златните си антики и бижута спря да нараства. А през кризата от 2008 година тогавашният скок на цената на жълтия метал накара много повече хората да заменят злато за пари, предаде Ройтерс.

Успехът на мащабната индустрия "кеш за злато" през последните три години, когато хората продаваха златото си, означава, че малцина вече имат някакво "старо злато". Всеки, който е заменил златото си срещу пари в брой през 2008 година, е пропуснал бума на скъпоценния метал, чиито цени се удвоиха. Сега, след като Управлението за федерален резерв (УФР) обеща да запази равнището на основите си лихви почти нулево за две години, повишаването на цените на златото не дава признаци за забавяне. Изглежда обаче хората, които все още имат злато, изчакват цените да скочат още.

Намаляването на предлагането на златен "скрап", т.е. злато, което не е добито минно, може да засегне световния пазар на ценни метали дори още по-силно, отколкото местните заложни къщи. В световен мащаб рециклираното злато обикновено покрива 40 процента от търсенето. Този дял обаче сега намалява, тъй като инвеститорите и централните банки са увеличили търсенето на злато на кюлчета и монети. Това пък може да е още една причина да се очаква цената на златото още да расте.

Миналата седмица цената на жълтия метал прехвърли прага от 1800 долара за тройунция за първи път. Тя почти се е утроила спрямо 2008 година, когато бе 680 долара. През 2009 година предлагането на златен "скрап" скочи рекордно с 30 процента, тъй като потребителите се втурнаха да продават всичко, което имат, за да спечелят "лесни пари" и да смекчат удара на рецесията.

В годините досега голямо количество рециклирано злато наводни физическия пазар. Растежът обаче рязко се забави, тъй като на хората или им свършиха златните неща за продаване или чакат по-високи цени. Според Филип Клапвийк, изпълнителен председател на компанията за анализ в областта на метали GFMS, подразделение на Thomson Reuters, цената на рециклираното злато ще нарасне само с 5 процента тази година.

Тенденцията "кеш за злато" може би е най-забележима в САЩ, които покриват около 10 процента от световното предлагане на златен скрап. Миналата година САЩ предложиха 143 тона златен скрап, което е равно на около 10 милиона брачни халки. Част от това рециклирано злато идва от промишлени източници като компютрите например. За разлика от страни като Турция и Индия, където рециклирането на бижута е нещо обикновено от десетилетия, повечето американци не бяха свикнали с идеята да продадат старите си бижута.

Мрежа от компании от типа "кеш за злато" изникнаха след 2008 година благодарение на почти непрекъснатите телевизионни и радио реклами от пионерите в областта - Cash4Gold.com.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg