Неравенството, което се вижда от космоса

5123
Неравенството, което се вижда от космоса

Икономическото неравенство в Индия може да бъде видяно от космоса, пише BBC. Икономистите Правин Чакравати и Вивек Дехеджия са използвали сателитни снимки на Американските военновъздушни сили, за да изследват територията на Индия, заснета през нощта. 
 
Сателитите обикалят планетата по 14 пъти на ден, а сензорите им улавят светлините на Земята. Учените са наблюдавали нощните изображения на Индия в различни периоди от време и са увеличили контраста, за да покажат разликата между отделните региони на страната и тяхната активност.

Използвани са снимки на 387 от общо 640 района в 12 индийски щата. Областите, включени в изследването, покриват 85% от населението и 80% от брутния вътрешен продукт на страната. От същите райони са избрани 87% от народните представители в индийския парламент. 
 
Изводите от проучването са стряскащи, защото се оказва, че по-голямата част от страната е покрита от тъмнина, тъй като липсва каквато и да било икономическа активност. Нещо повече - разликата в "осветеността" между отделните щати, както и на техните отделни части, се увеличава. 
 
В 380 от наблюдаваните райони в 12-те щата силата на нощното осветление е едва една пета от това, което се наблюдава в големите градове, като Мумбай и Бангалор. 90% от всички области имат едва една трета от яркостта на останалите най-развити 10 на сто. За периода от 1992 г. (малко след началото на икономическите реформи в страната) до 2013 г. тази разлика се е увеличила. 
 
Според икономистите, средностатистическият жител на трите най-богати щата (Керала, Тамил Наду и Махаращра) е три пъти по-богат от този, който живее в трите най-бедни (Бихар, Утар Прадеш и Мадя Прадеш). 
 
"Изводът, до който стигнахме, е, че икономическите различия - както между отделните щати, така и вътре в самите тях, нарастват. Това не означава, че богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни, а по-скоро, че бедните не забогатяват толкова бързо, колкото е необходимо, за да могат да настигнат богатите", казва Вивек Дехеджия, който работи в базирания в Мумбай тинк-танк IDFC Institute. По думите му това неравенство е безпрецедентно в световната икономическа история.  
 
Защо обаче се получава така, че икономическата "ножица" в Индия се разширява, въпреки че стандартът на живот нараства?

Според икономистите, една от основните причини се крие в липсата на адекватни управленски политики и недостатъчната квалификация на хората от по-бедните региони. Каквото и да е обяснението, фактите са тревожни, пише още BBC.

Рискът от социални конфликти се увелачава успоредно с натиска от страна на по-бедните, но много по-многобройни като население, райони за преразпределение на благата, на които се радват по-богатите, но и по-слабо населени области. 
 
Според Дехеджия, индийското правителство може да използва нощните сателитни снимки като добър косвен индикатор за икономическата активност в страната. Подобни индиректни показатели са използвани и преди на различни места по света. В САЩ, например, Федералният резерв направи изследване на консумацията на електрическа енергия в отделните щати, което също работи като индикатор на икономическата активност.

Има и учени, които са използвали броят на изпратените писма в градовете от Австрийската империя на Хабсбургите и са ги съпоставили с БВП на глава от населението, за да измерят националния доход. 
 
Нощните снимки обаче имат и своите недостатъци. Качеството им и информацията, която предоставят, зависи от различни външни фактори, като фазите на луната, които влияят върху осветеността на земното кълбо във всеки отделен момент.

Атмосферните ефекти, изпаренията и облачната покривка също оказват своето влияние. Съвременните сензори на сателитите обаче са способни да улавят фините детайли и дори да открояват пътища и по-слабо осветени сгради на Земята. Учените разработват нови софтуерни решения и алгоритми, които им позволяват да "изчистват" нощните снимки и да извличат от тях все повече информация. 
 
Те могат да се използват за изследване на много други процеси, като урбанизацията, миграцията, използването на земеделските земи и замърсяването на въздуха. Сателитните изображения отдавна са източник на данни за ситуацията в районите на военни конфликти, както и за предотвратяване и ограничаване на щетите от различни природни бедствия.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...