Отработено ядрено гориво може да залее целия свят

1431
Отработено ядрено гориво може да залее целия свят

© Pixabay

Невижданите от години високи цени на газа поставиха на дневен ред дебата за атомните електроцентрали. Еколозите активисти не се уморяват да говорят за стотиците хиляди тонове радиоактивни отпадъци, които ще замърсят допълнително планетата ни. Именно този "отпадък" може да се превърне в най-ценния източник на енергия.
 
Атомните електроцентрали (АЕЦ) се появяват през 50-те години, но досега приносът им за световното производство на електроенергия е едва 10%. В същото време повече от половината от цялата ядрена енергия се генерира в три страни - САЩ, Франция и Китай. Русия през 2019 г. беше на четвърто място. 

Притесненията са в няколко посоки - реакторът изисква обогатен уран и може да се използва за производство на плутоний, а това е една крачка преди създаването на атомна бомба. Естествено този процес е строго контролиран, пише Forbes.
 
Не на последно място е ожесточеният дебат за екологичната устойчивост на атомните електроцентрали. Пример за противоположното отношение към ядрената енергия са Франция и Германия. Във Франция има 56 операционни реактора и през 2019 г. се класира на второ място след САЩ. А Германия върна отново ядрената енергия през 2011 г. и планира да изключи последните три реактора до края на тази година. 

Ядрена енергетика в ЕС: Каква е позицията на страните членки? В ЕС тя е призната за съответстваща на концепцията за устойчиво развитие, а ядрената енергия – за „зелена“
 
Междувременно ЕС ще продължи да се бори с въглеродните емисии, водещи до глобално затопляне. А възобновяемите енергийни източници не могат да захранват Европа. 
При тези условия просто няма алтернатива на ядрената енергия. Не е изненадващо, че в края на 2021 г. Европейската комисия предложи да се ядрена енергия да се приема за "зелена".
 
Чернобил и Фукушима ни показаха колко опасни могат да бъдат ядрените бедствия. Но за да се предотврати случването им в бъдеще, е необходимо атомните електроцентрали да бъдат компетентно изградени и експлоатирани. И по време на нормална работа тези електроцентрали не излъчват вещества, вредни за здравето в околната среда. 
 
Днес в света има около 20 бързи неутронни реактора. От тях само два са промишлени - и двата са в Русия, в атомната електроцентрала Белоярск. Според много експерти бързите реактори са бъдещето на ядрената енергия. Това е така, защото те са по-добре интегрирани в цикъла на преработка на отработено ядрено гориво.
 
 

Българският бизнес

Всичко по темата Газовата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg