Руски войник не получи обезщетение, защото бил ранен от свои, а не от врага

972
Руски войник не получи обезщетение, защото бил ранен от свои, а не от врага

© Getty Images

Ранен на фронта в Украйна руски войник не получи полагащото му се обезщетение, след като разследване установило, че причината за травмите не са действията на украинските войски, а на собствената му бойна част.

Войникът е обжалвал, но решението е било потвърдено от съда. Все пак то не е окончателно и има възможност още една инстанция да разгледа случая.

Военнослужещият Хизри Куразов поискал да получи полагащото се за ранени обезщетение от 3 млн. рубли (около 30 хил. долара). Той бил ранен при взрив през март. Преките му началници обаче преценили, че такова не се полага, защото детонацията била по вина на руски войници.


Тъй като раняването нямало връзка с пряко изпълнение на бойни задачи, било преценено, че раненият няма право на обезщетение. Куразов обжалвал пред военния съд в Ростов на Дон.

Съдът тълкува президентския указ на Владимир Путин от пролетта на миналата година (малко след началото на войната в Украйна). В документа е записано, че обезщетения се изплащат на пострадали или на техните семейства. Посочва се обаче, че това се прави на база решение на прекия командир на войсковата част.  В случая с Куразов именно офицерът е постановил отказ, а според съда решението му е правилно, пише Insider.

Проверката по случая е установила, че раняването е настъпило вследствие на „нарушение на правилата за работа с боеприпаси (неумишлено взривяване на граната) във временната дислокация на поделението“, посочва се в съдебното решение.

„Съгласно резултатите от извършената проверка нараняванията не са свързани с прякото изпълнение на служебни и бойни задачи, а са причинени от противоправни действия на друг военнослужещ. Следователно не са налице основания за извършване на плащане“, пишат още съдиите.

Самият Куразов разбира президентския указ по малко по-различен начин. В жалбата си той твърди, че обезщетение се полага, тъй като нараняванията са получени в зоната на военни действия. За съда обаче това не е достатъчно. Решението им подлежи на обжалване пред касационен съд.

Случаят на Куразов не е единствен. В края на миналата година бе съобщено, че обезщетение е отказано на друг ранен войник – Азиз Магомедов. Причината е, че веднага след получаване на травмата той е откаран в гражданска, а не във военна болница. След това е прехвърлен за продължаване на лечението, но двете болници поставят различни диагнози и военната травма така и не е призната.

Има още няколко съобщения за руски войници, които обжалват отказите да им бъде изплатено обезщетение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg