Срещата на лидерите на ЕС: 23 страни си учредиха съюз в Съюза

1373
Срещата на лидерите на ЕС: 23 страни си учредиха съюз в Съюза

Ново споразумение за укрепване на дисциплината в еврозоната ще бъде прието от 17-те страни членки и шест страни, които доброволно решиха да се присъединят към него (България, Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния), съобщава АФП. След интензивни преговори, определени като „мъжествени“ от дипломати в Брюксел, страните се споразумяха за нова фискална политика:

Според проект за декларация националните бюджети в еврозоната ще трябва да са по- балансирани и този принцип ще се счита за спазен, ако годишният структурен дефицит не надхвърля 0.5% от номиналния БВП. Страните от еврозоната и доброволците, чийто дефицит е по-висок, ще трябва да представят своите бюджети за разглеждане в Европейската комисия.

Предвиждат се автоматични санкции за страни, чийто номинален дефицит надхвърля 3 процента от БВП, освен ако еврозоната не реши друго с квалифицирано мнозинство от 3/4.

Френският президент Никола Саркози заяви, че е подписано и още едно споразумение, според което Европейската централна банка ще ръководи Европейския фонд за финансова стабилност и бъдещия Механизъм за финансова стабилност, който ще го наследи през 2012 г. Решението беше прието по предложение на председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства тази сутрин „добрите резултати“, които трябва да позволят на еврото да възстанови доверието. „Ние ще създадем един фискален съюз за еврото, който ще е Съюз на стабилността“.

Единствените страни, които категорично остават извън споразумението, са Унгария и Великобритания.

От своя страна Чехия и Швеция трябва да проведат консултации в парламентите си.

Страните от еврозоната не успяха да се споразумеят за евентуален проект за еврооблигации, с който да обединят своите дългове.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg