Това ли е големият коз на Китай в търговската война със САЩ?

930
Това ли е големият коз на Китай в търговската война със САЩ?

© Pixabay

Китай дава сигнали, че може да ограничи износа на редкоземни минерали към САЩ в резултат на ескалацията на търговския конфликт между двете страни. 

Това е един от най-големите козове на Пекин в споровете с Вашингтон, тъй като Китай е най-големият произоводител на тези така важни елементи за индустриите, занимаващи се с електрическите коли и възобновяемите енергийни източници.

През миналата година Геологическата топографска служба на САЩ определи тези минерали, добивани от земната кора, като критични за икономиката и отбраната.

„Китай сериозно обмисля да забрани износа на редки земни минерали към САЩ”, посочи в Twitter редактор в китайската държавна медия Global Times, предава BBC. 

Какво са редкоземни минерали?

Редкоземните минерали са група от 17 елемента, използвани в производството в редица сектори, включително възобновяемата енергия, петролните рафинерии, електрониката и производството на стъкло.

Въпреки че се водят „редки”, находищата позволяват сравнително изобилен добив. Проблемът е, че тези находища се намират на едва няколко места в света. 

Извличането на елементите е както трудно, така и вредно за околната среда.

Китай оформя около 70% от глобалния добив на редкоземни минерали.  Мианмар, Австралия, САЩ и още няколко страни по света, оформят останалите 30%.

При рудите от редкоземни елементи Китай е дори по-доминантен. През миналата година почти 90% от цялата преработка в използваеми оксиди е била извършена в Китай.

Австралийска компания, която оперира в Малайзия, е отговорна за останалата продукция.

През последните 5 години китайският износ на руди от редкоземни минерали е скочил двойно, сочи официалната статистика на Китай.

Колко зависима е САЩ от Китай?

Около 80% от редкоземните минерали, внасяни в САЩ, идват от Китай, сочат щатските официални данни.

Естония, Франция и Япония също доставят за САЩ, но оригиналният добив идва отново от Китай.

Мина за редкоземни минерали, която оперира в САЩ, изпраща добива си за преработка в Китай, като вече плаща по-високите мита в размер на 25%, наложени от Пекин.

Металът, който обедини най-богатите хора в светаНай-богатите хора в света се обединяват в добива на кобалт

САЩ има опция да внася от Малайзия, но количествата ще се окажат недостатъчни. Освен това, правителството на Малайзия обмисля да забрани този бизнес, тъй като е опасен за околната среда. 

Може ли САЩ да стартира своя индустрия за добив на редкоземни минерали?

Възможно е това да се случи, но ще отнеме време и източниците на руда ще останат ограничени, ако Китай реши да наложи забрана.

Всъщност до 1980-те години на миналия век САЩ са най-големият прозводител в тази индустрия.

Китай и преди е налагал забрана за износ на редкоземни минерали.

През 2010 г. потърпевш беше Япония, като причина за това бяха териториални спорове.

Ако Пекин реши да забрани износа към САЩ, това ще нанесе сериозен удар върху основни американски индустрии на стойност трилиони долари.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg