Цигарите са виновни за 1/10 от смъртните случаи в света

4333
Цигарите са виновни за 1/10 от смъртните случаи в света

© Pixabay.com

Пушенето е причина за 1/10 от смъртните случаи в света, показва ново изследване. Половината от починалите хора вследствие на тютюнопушенето са регистрирани само в четири държави – Китай, Индия, САЩ и Русия, пише ВВС.

Въпреки продължаващите от десетилетия политики за контрол на тютюна, броят на пушачите нараства на фона на увеличаването на населението. Изследователите съобщават, че смъртността може да се повиши още повече, тъй като цигарените компании се насочват агресивно към нови пазари, особено в развиващия се свят.

Изследването е публикувано в медицинското списание The Lancet. „Въпреки недвусмислените данни от последния повече от половин век за вредните последици от тютюна върху здравето, днес един на всеки четирима мъже в света пуши всеки ден“, казва авторът на изследването д-р Емануела Гакиду.

„Пушенето остава вторият най-голям рисков фактор за преждевременна смърт и осакатяване, така че, за да намалим още повече последиците от него, трябва да затегнем контрола върху тютюна с цел ограничаване на пушенето и свързаното с него бреме“, допълва д-р Гакиду.

Докладът „Глобално бреме на заболяванията“ се основава на навиците за пушене в 195 държави и територии между 1990 и 2015 г. Той е установил, че близо един милиард души са пушели всеки ден през 2015 г. – един на всеки четирима мъже и една на 20 жени.

По-високи акцизи

През 1990 г. пушачи са били една трета от мъжете и една на всеки 12 жени. Но с нарастването на населението общият брой на пушачите също се е увеличил от 870 млн. през 1990 г. А броят на свързаните с цигарите смъртни случаи – над 6.4 милиона през 2015 г., се е повишил с 4.7% в същия период.

Изследването е установило, че някои страни са успели в усилията си да помогнат на хората да откажат цигарите, главно чрез комбинация от по-високи акцизи, предупреждения върху пакетите и образователни програми.

Билборд започва да кашля в присъствието на пушачТой е част от кампания на шведска фармацевтична фирма, която цели да помогне на хората да спрат цигарите

 

Така в 25-годишния период броя на хората, които пушат всеки ден в Бразилия, е намалял от 29% до 12% при мъжете и от 19% до 8% при жените. Но в Бангладеш, Индонезия и Филипините не е регистрирана промяна между 1990 и 2015 г.

В Русия броят на пушачките е нараснал с 4% в същия период, а сходна тенденция се забелязва и в бурноразвиващите се страни в Африка, предупреждават авторите на изследването.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

zv
# 0
10:04 | 6 April 2017
Всеки има право на избор - как да живее и как да умре. С административни и икономически мерки нищо няма да постигнете - няма да спрем да пушим. Само ще умираме от глад, но ще пушим до края на живота си. Вие нарушавате нашите конституционни права на неприкосновеност: Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност. л. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими. Нима като увеличавате акцизите на цигарите и ни налагате административни санкции чрез Закона за здравето - да не се пуши в обществени сгради и заведения за обществено хранене, не нарушавате нашата лична свобода и неприкосновеност, т.е. основните ни права по Конституцията на РБ? Уважаеми дами и господа нормотворци, Ние, гражданите пушачи, няма да се предадем и няма да се оставим насила да ни правите по-здрави. С всички средства и методи ще се борим против вашето нагло вмешателство в личния ни живот. В като Вендета!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...