Уолстрийт остава в унило настроение

959
Уолстрийт остава в унило настроение

Унилото настроение на щатския фондов пазар се задържа за втори пореден ден и в четвъртък, този път поради слабото представяне на сектора на услугите. Индексът на Institute for Supply Management, следящ непроизводствените предприятия, падна до 53.5 пункта през април спрямо 56 пункта за март.

Известна надежда обаче просветна от пазара на труда, като публикуваните в четвъртък данни за подадените молби за помощи безработни за миналата седмица маркираха понижение от 27 хиляди броя до 365 хиляди. Икономисти, анкетирани от Dow Jones Newswires, очакваха останалите без препитание американци да са 378 хиляди. Производителността на щатските работници обаче пада през първото тримесечие, с годишно темпо от 0.5%.

В последния ден от седмицата Министерството на труда ще обяви статистиката за миналия месец, като предвижданията са новооткритите работни места през април да са достигнали 160 хиляди, спрямо 120 хиляди през март, а безработицата да се запази без промяна на 8.2%.

На Стария континент, оптимистите бяха попарени, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги не отправи коментари, намекващи за допълнително отхлабване на монетарната политика в краткосрочен план. На позитивната скала, Испания успя да набере 2.52 млрд. евро на проведения аукцион за държавни облигации – малко над поставената цел.

Добрите новини за деня обаче не успяха да отмият вкуса на разочарованията, и осем от 10-те индустрии, включени в S&P 500, приключиха сесията на червено, а доставчиците на суровини паднаха с цели 1.1%. Представянето на дружествата, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, също не бе завидно, като Morgan Stanley Cyclical Index се срина с 1.5 на сто. Акциите на най-големия щатски производител на алуминий Alcoa поевтиняха с 1.5% до $9.58, на Hewlett- Packard – с 3.1% до $24.48, а на Bank of America Corp. – с 2% до $8.

General Motors Co. се потопиха с 2.4% до $22.37 след като автопроизводителят обяви, че печалбите за тримесечието се топят с 61%, накърнени от задълбочаващите се загуби на европейския пазар.

Green Mountain Coffee Roasters Inc. се сринаха с рекордните в историята 48% до $25.87, след като понижиха прогнозите си за финансовите си резултати за текущата година, поради съмнения доколко ще е успешен пласмента на единичните им кафеварки Keurig. Търговците на дребно паднаха средно с 0.9% в четвъртък. Вериги като Target и Macy’s Inc. се оплакаха от разочароващи продажби през април. Лошото време оряза трафика през моловете, а заради ранният Великден голяма част от покупките за празника бяха извършени през март. Книжата на Target паднаха с 2.5% до $56.55, на Costco Wholesale – с 2.8% до $84.24, а на веригата за облекла Gap Inc. – с 1.6 на сто до $28.67. Macy’s обаче успяха да се покатерят с 0.7% до $41.55.

Prudential Financial Inc. се сринаха с 10 на сто до $54.81. Вторият по големина животозастраховател в САЩ приключи тримесечието на загуба, а стойността на дериватните му договори се топи.

На борсовия си дебют, Carlyle Group опитаха да напреднат с 2.1%, но в крайна сметка повишението им за деня възлезе на по-скромните 0.2% до $22.05. В първичното си публично предлагане на книжа, компанията набра $671 млн., продавайки 30.5 млн. акции по $22 всяка.

Whole Foods Market Inc. скочиха със 7.6% до $90.69 след като най-голямата верига за органични продукти в САЩ успя да надскочи очакванията на Уолстрийт с печалбите си за тримесечието.

В четвъртък, Dow Jones Industrial Average падна с 61.98 пункта, или 0.5%, до 13 206.59, а Standard Poor's 500 – с 10.74 пункта, или 0.8%, до 1 391.57. Технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи най-силно – с 35.55 пункта, или 1.2%, до 3 024.30. Около 6.9 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 3.8% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg