Защо новият ви колега може да е робот?

1838
Защо новият ви колега може да е робот?

© Pixabay

EVA е нещо, което обикновенно чувате, преди да видите.

Шумолене и свистене посреща гостите, когато влязат в офисите на Automata - стартъп за роботика, базиран в Лондон.

От една страна, роботизирана ръка преминава през сложен набор от ходове: шест стави, усукващи се и завъртащи се в последователност, които в реалния свят би следвало да поставят етикети върху колети и пратки.

Това е EVA. Роботът извършва тези движения без прекъсване в продължение на месеци, за да тества своята ефективност.

Из офиса и работилницата на компанията могат да се забележат още дузина EVA съоръжения, някои в процес на демонтаж, други чакащи да бъдат тествани.


Обучението на EVA продължава и през нощта, като роботът извършва движенията, симулиращи залепяне на етикети на фона на мълчаливите си клонинги. 

Тази роботизирана ръка произлиза от работата на бившия архитект Сурианш Чандра и неговия бизнес партньор Мостафа Елсайед.

"Стартирахме с намерението да демократизираме роботиката, да направим автоматизацията достъпна и евтина за всички, които се нуждаят от нея“, казва Чандра, цитиран от BBC. 

От компанията смятат, че има хиляди, ако не и милиони, малки бизнеси, за които репетативните операции са ключови, но не могат да си позволят голям индустриален робот.

EVA е разработен от евтини надеждни материали. Машината използва същия мотор, който захранва електрическите прозорци в автомобилите, докато компютърните чипове са сходни с тези, използвани в бизнеса с потребителска електроника.

Това прави цената на робота сравнително ниска – 8 хил. паунда (9.6 хил. долара) за един брой EVA.

"Ако трябва да направя аналогия, това беше свят, в който имаше много луксозни коли. Всички бяха бързи, мощни и прецизни, но нямаше Toyota. Нямаше народна кола“, казва Чандра.

Източник: Automata

Automata е една от фирмите, които се опитват да намерят широк пазар за роботи и да променят начина, по който нещата работят.

Над 2.4 млн. индустриалени роботи оперират из заводите по света, сочат данните на Международната федерация по роботика (IFR), които прогнозират двуцифрен растеж в продажбите за периода 2020 – 2022 г.

Мнозинството от роботи в наши дни извършва репетативни задачи в големи фабрики, като такива за автомобили, електроника и метал.

Тези гигантски индустриални роботизирани ръце отдавна са мощни и прецизни, но страдат от това, че не могат да бъдат адаптирани за различни задачи.

Сега обаче развитието в изкуствения интелект, наред с подобрената технология за зрение и по-добрите устройства за захващане, отварят нови пазари.

Онлайн пазаруването даде на индустрията чудесна възможност. В гигантските складове на онлайн търговците обекти с различен размер и тегло трябва да се местят всеки ден.

Изберете и разбъркайте

За да заменят хората в този растящ пазар, роботите трябва да могат да разпознават и грабват най-различни видове обекти.

"Нещо, което дете може да направи лесно - като да да се протегне в кош и да вземе обект, е действително трудно за робот. Изисква огромно количество технологии за да бъде възможно“, кава Винс Мартинели от щатската компания RightHand Robotics.

Неговата компания е една от първите, която разработва приставка, която се поставя в края на роботизираната ръка, така че да й позволи да захваща обекти с различни размери. 

Приспособлението използва замсукващо устройство и три пръста, които го захващат. Камера, свързана към изкуствен интелект, служи за идентифициране и локализиране на обекта, който се търси.

Източник: RightHand Robotics

Бумът в онлайн пазаруването създаде търсене на подобни технологии. Amazon, например, инвестираха стотици милиони долари в технология за своите складове.

"Когато отивам в магазин, осигурявам безплатна услуга по избиране. Обикалям в магазина и взимам нещата, които искам. Ако поръчам онлайн, то тогава прехвърлям тази работа към търговеца, който трябва да измисли как да събере артикулите“, казва Мартинели.

Soft Robotics - компания, също базирана в САЩ, се справя с този проблем по различен начин.

Тяхната роботизирана ръка разполага с гумени пръсти, които са пълни с въздух, което им позволява да захващат деликатни храни.

"Хрaнителната индустрия разчита в наши дни почти изцяло на ръчен труд, тъй като всеки артикул храна варира по отношение на размер и тегло. Освен това имаме и изисквания за сигурност на храната и хигиена“, казва Карл Воус, изпълнителен директор на Soft Robotics.

По думите му неговата технология ще бъде полезна и на текстилната индустрия.

Източник: Soft Robotics

Докато тези системи дават на роботизираните ръце повече възможности, тяхната пъргавост обаче продължава да не може да се конкурира с човешката ръка.

Изследователи от Bristol Robotics Laboratory смятат, че големият пробив ще бъде, когато роботизираната ръка започне да има усещане за допир.

Професор Натан Лепора е разработил гумени сензори, които могат да идентифицират и картографират повърхности.

Системата използва камера във всеки пръст, която засича как гуменият накрайник изменя формата си при движение и когато докосне обект.

Използвайки тип изкуствен интелект, разчитащ на машинно обучение, роботът се тренира да разпознава обекти само чрез допир, благодарение на наблюденията си върху измененията в гумения накрайник при интеракция с различни неща.

Как роботите ще променят пазара на труда в идните 10 години?Роботите стават все по-добри в работата, вършена от хората

Професор Лепора смята, че към края на това десетилетие роботите ще могат да манипулират обекти, да бърникат в тях и прочее, точно както хората правят с ръцете си.

"Става дума, в крайна сметка, за инженерно предизвикателство. Няма нищо магическо около това как използваме ръцете си“, казва той.

Емоционална реакция

Бъдещи разработки в сферата на хардуера и изкуствения интелект ще позволят на роботите да могат да правят повече и повече на работни позиции, които понастоящем са заети от хора.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие 14% от работните позиции се намират „във висок риск от автоматизация“, а 32% от работните места могат да бъдат „радикално променени“, като секторът на производството се намира в най-голям риск.

Това е чувствителна тема за тези, които работят в индустрията и за компаниите, които използват роботи.

Според Чандра от Automata тяхната технология ще елиминира скучната, репетативна работа, която хората не харесват и не са особено добри в нея, като може да създаде дори нови работни места.

"Определено има десетки хиляди нови позиции, които могат да уредят настоящото общество и не съществуваха преди. Поради това мисля, че тази перманентност на работните места е измислица, никога реално не е било така“, казва той.

"Всеки път, когато работна позиция умре, следва емоционална реакция... но всеки път става дума за създаването на нова икономика“, смята Чандра. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg