Бактериите, които могат да заредят телефона ви

1224
Бактериите, които могат да заредят телефона ви

© Pixabay

Производството на електричество "от въздуха" може да звучи като научна фантастика, но всъщност в природата съществуват микроорганизми, които действително могат да генерират електрически импулси, използвайки единствено влагата в атмосферата. Ако бъдат събрани на едно място, в нещо като фин микрофилм, "електробактериите" могат да генерират достатъчно електроенергия, за да захранят мобилен телефон, пише списание Science.

Според Гуо Уънлин от Университета по аеронавтика и астронавтика в китайския град Нанкин, който изследва принципите на хедроволтаиците, новият метод може да се окаже "крайъгълен камък" в развитието на енергийните технологии.

Учените все още не са наясно с основните детайли на механизма, чрез който бактериите произвеждат електричество от въздуха.


Още преди 15 години микробиологът Дерек Ловли от университета в Масачузетс откриват бактерия, наречена Geobacter, способна да пренася електрони от органични материи към метални компоненти. Впоследствие той стига до извода, че има и други микоорганизми, които произвеждат специфични протеинови "нанопроводници", които могат да пренасят електрони между самите бактерии или към тяхната околна среда.

Преди две години Лю Сяомин, който по това време следва магистърска програма в университета в Масачузетс, забелязва, че тези изолирани нановлакна произвеждат самостоятелно спонтанни електрически импулси. Първоначално неговият научен ръководител, електроинженерът Яо Юн, подхожда скептично, но в крайна сметка двамата стигат до извода, че ако се направи тънък филм от "нанопроводници", затворен между две тънки плоскости от злато, служещи за електроди, той може да произвежда електричество в продължение на поне 20 часа. Освен това устройството има способността да се самозарежда.

След това двамата учени експериментират с различни нива на влажност на въздуха и се оказало, че бактериите работят най-ефективно при нива около 45%. Те обаче успяват да произвеждат ток дори в условия, близки до тези в пустинята Сахара или с екстремно висока влажност, като тази в Ню Орлиънс, например.

Отглеждането на бактерията Geobacter е доста сложно, затова Дерек Ловли намира начин да извлича "нанопроводниците" от далеч по-лесната за гледане Ешерихия коли. Те са със същата проводимост и електрически капацитет като тези на Geobacter, пише още списание Science. 

Според учените, цитирани от изданието, моментът, в който човечеството ще може да произвежда "ток от въздуха" в големи мащаби все още е много далеч в бъдещето. Според тях все още не е намерен начин за извличане на достатъчно голям обем "нановлакна" от т. нар. "електрически бактерии".
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg