Храната, без която сърцето боледува

9966
Храната, без която сърцето боледува

© pixabay.com

30% от хората не закускат и не консумират засищаща закуска. Вместо това количеството на приетите калории сутрин се свежда до минимум. Това сочат наблюденията на Андрей Беловешкин, кандидат на медицинските науки.

Както знаем, режимът на хранене оказва не по-малко влияние върху здравето ни от състава на продуктите. Едно от правилата за здравословно хранене е редовната закуска.

Научни изследвания доказват, че редовната закуска влияе положително върху здравето на сърдечно-съдовата система и понижава риска от много заболявания. Днес искаме да ви разкажем за едно изследване, чийто предмет е влиянието на закуската върху прогресивната атеросклероза.

Това изследване потвърждава по-ранни резултати и се отличава с високо качество. Проведено е в рамките на мащабно проучване на PESA, което изследва ранните, още доклинични признаци на атеросклерозното - поразяване на съдовете. Изводите от изследването потвърждават резултатите от предни научни работи.

Пропускането на закуската, гласи проучването, повишава с 14% риска от болест на сърцето, с 18% риска от инсулт и с 26% - риска от кръвоизлив. Данните са получени на основата на изследването на здравето на 82.7 хил. души.

11 правила в храненето, с които ще увеличите метаболизмаСамо леки промени в диетата са достатъчни


Друго изследване показва, че хората, които пропускат първото хранене за деня, рискуват да се разболеят от сърдечно-съдово заболяване с 27% повишен риск.


Учените са изследвали три групи хора според закуската:
•    High-energy breakfast - обилна закуска, при която се приемат над 20% от ежедневната норма калории. При мнозина този показател бил над 35%.
•    Low-energy breakfast - когато участници потребяват между 5 и 20% от калориите за деня чрез закуската си. Лека закуска.  
•    Skipping breakfast - това са хората, които пропускат първото хранене за деня или приемат едва 5% от нормата калории за деня.

Изследователите са измервали нивото на атеросклероза в различните съдови зони – сънна, коронарна, бедрена и други артерии. Като цяло бил открит завишен риск от сърдечно-съдово заболяване при хората, които пропускат закуската.

Заключение

Ползата от закуската за сърцето е установена не само в изследванията, които посочихме, но и в официални препоръки на Американската сърдечна асоциация. Пропускането на закуската повишава риска от заболявания. Ранният прием на храна, която представлява 20-35% от ежедневното количество калории, е много важен за сърцето.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg