Как недоспиването влияе на работата ви?

3500
Как недоспиването влияе на работата ви?

Ако отделянето на достатъчно време за сън всяка нощ не е сред приоритетите ви, тогава проучване сред служителите на няколко големи щатски компании може да ви накара да преосмислите недостига на сън, пише Harvard Business Review.

Преди няколко години фармацевтичният гигант Sanofi-aventis спонсорира анонимно онлайн проучване сред 4 200 служители в четири щатски компании в секторите на здравеопазването, транспорта и производството. Първата част от проучването е включвала 55 въпроса, свързани със здравето и съня.

Във втората част пък е имало 25 въпроса, целящи да измерят ефекта на свързаните със здравето проблеми върху представянето на работното място и производителността. Резултатите от проучването показват някои доста интересни резултати.

Участниците са заявили, че имат нужда средно от 7.6 часа сън нощем, но спят само по 6.4 часа. Около 10% от участниците са споделили, че страдат от безсъние, 45% са казали, че имат известни проблеми със съня, а останалите 45% са казали, че спят добре.

Проучването показва, че представянето на работното място и производителността са били значително по-лоши при служители, страдащи от безсъние и имащи известни проблеми със съня, в сравнение с тези, които са заявили, че спят добре. Обобщението на резултатите е показало, че изгубената производителност поради недоспиване е била на стойност 3 156 долара на служител с проблеми със съня и около 2 500 при служители с по-малки проблеми. Така намалената производителност, вследствие на липса на сън, е струвала на четирите компании общо 54 млн. долара годишно. Сумата не включва разходите за отсъствия от работа. Служителите, които страдали от безсъние, са пропускали по пет работни повече в сравнение с тези, които са споделили, че нямат проблеми със съня.

Колко добре или колко зле спите зависи от много фактори: стрес, здравословно състояние, работа, пътувания, лекарства, алкохол, цигари и дори теглото ви. Има толкова много променливи, които могат да превърнат съня ви в истинско предизвикателство. Някои хора посягат към приспивателните, други пък разчитат на алкохола. Тази стратегия обаче е неправилна. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но с течение на нощта той може на практика да попречи на съня ви.

Ако имате проблеми със спането, ето и няколко неща, които можете да направите по въпроса:

Не мислете за проблеми

Дайте на мозъка си време да превключи на по-бавен ход преди да си легнете. Почетете роман, отделете време за хобито си, вземете душ, въобще всичко, което ви отпуска.

Гасене на лампите

Опитайте да избягвате ярката светлина вечер. Тя подтиска отделянето на хормона мелатонин, който помага за регулирането на денонощния (циркаден) ритъм. Ако е възможно, излагайте се на ярка светлина рано сутрин. Това помага за настройването на вътрешния цикъл спане/събуждане на тялото ви.

Поговорете за проблема

Ако липсата на сън ви тормози, поговорете с лекар. Той или тя може да забележи дали дадено лекарство, което ползвате, причинява проблема, или пък да ви предложи съвет относно спорт и намаляването на теглото.

Ако често очаквате да учите или да работите до късно през нощта през 2011 г., предвидете и времето за сън, от което вашето тяло и мозък се нуждаят. Редовният възстановителен сън може да запази здравето и производителността ви и да спести на компанията ви много пари.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ex
# 0
14:01 | 16 January 2011
..., vse pari pari sa vi praznite leiki :@ bokluci........... mi da ste stanali trilioneri i kvo :x КОМЕНТАРЪТ Е РЕДАКТИРАН, ПОРАДИ НЕЦЕНЗУРНО СЪДЪРЖАНИЕ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg