Как праисторическите хора са създавали огнено кино?

1257
Как праисторическите хора са създавали огнено кино?

© Pixabay

Праисторическите хора може да са използвали светлината на огъня, за да създадат илюзията за движение в тяхното изкуство.

Анализ на 50 гравирани камъка, открити във Франция, предполага, че когато се поставят близо до огън, трептящата светлина кара гравираните животни да изглеждат все едно се движат, съобщават учени, цитирани от електронното издание Science News.

Каменните плакети са открити през 60-те години на 19-и век в скален заслон, наречен Монтастрюк, и са гравирани с различни животни като коне, кози и елени. Мястото е било използвано от магдалинците - ловци-събирачи, които са населявали района преди около 20 000 години.


Изследователите анализирали топлинните увреждания върху камъните, които показвали, че са били директно изложени на високи температури за продължителен период от време. След това те изработили 3D модели на плакетите, които били импортирани в софтуер за виртуална реалност и били поставени до виртуално огнище, така че областите на топлинно увреждане да са най-близо до пламъците. Тази компютърна симулация демонстрирала как камъните вероятно са били използвани в реалния живот.

Учените внимателно наблюдавали визуалните ефекти на светлината на виртуалната реалност.

Кога хората са започнали да пият мляко? Учени откриха най-ранните доказателства за човешка консумация на животински млечни продукти


"Беше изненадващо да видим колко динамично е изкуството и колко се променя преживяването от нещо просто, като например да бъде поставено близо до огън“, казва Анди Нийдъм, археолог от Университета в Йорк в Англия.

Изработката на плакетите предполага, че художниците нарочно са гравирали по контурите на скалата, за да повлияят на зрителите и да симулират движение чрез произволните движения на светлината на огъня.

Находката допълва разбиранията на археолозите за връзката между произведенията на изкуството на ранните хора и огъня.

Друго скорошно проучване установи, че хората от каменната ера са създавали „скрито“ изкуство в тъмни пещери, което може да бъде видяно само с помощта на правилното осветление.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

babaqga
# 0
21:05 | 15 May 2022
Какви праисторически хора бе фашисти такива? Само преди 3000г. хората са имали много по-богат речник...
Силк
# 1
18:05 | 15 May 2022
Учени - идиоти.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg